IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители заведоха дело срещу McDonald’s заради насилие на работото място

В иска се твърди, че McDonald’s в качеството си на наемодател не е успял да проектира магазините си така, че да сведе до минимум проявите на насилие

18:30 | 22.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Седемнадесет служители на McDonald’s съдят компанията, като твърдят, че веригата за бързо хранене не е успяла да се справи с актовете на насилие на работното място. През май работниците на „McDonald’s“ подадоха жалба до Американската администрация по безопасност и здраве, като поискаха от агенцията да разследва модел на насилие в ресторантите. В Чикаго, родният град на компанията, спешният номер 911 обикновено получава повече от 20 обаждания на ден от ресторантите на McDonald’s, според разследването.

В иска се твърди, че McDonald’s в качеството си на наемодател не е успял да проектира магазините си така, че да сведе до минимум проявите на насилие. Като част от националния си проект за реконструкция, който включва инсталиране на пунктове за самостоятелна поръчка и цифрови табла за менюта, в много ресторанти на McDonald’s  в САЩ вече има разделени щандове. Широките отвори и намалената височина на гишетата създават предпоставки клиентите по-лесно да отиват зад тезгяха или да се качват върху него и да се изправят срещу служителите.

В съдебното дело се твърди също, че McDonald's не е успяла да осигури подходящо обучение на служителите за това как да се справят с конфликтите в ресторантите си. През август компанията обяви ново обучение за супервайзърите и персонала, но ищците заявиха, че все още не са получили необходимите инструкции.

Съдебният процес изиска съдебно разпореждане, което би означавало прекратяване на скъпите ремонти на McDonald’s, които струват на компанията и нейните франчайзи милиарди долари. Около две трети от локациите на веригата в Съединените щати са обновени, според данни на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ.

Всеки от 17-те ищци е бил или жертва на насилие, или свидетел на насилие над колегите си.

„McDonald’s поема сериозно своята отговорност за осигуряване и насърчаване на безопасна работна среда за нашите служители и заедно с франчайзите ни продължаваме да инвестираме в програми за обучение, които поддържат безопасна среда за клиентите и членовете на екипа“, се казва в съобщение на компанията. „В допълнение към обучението McDonald’s поддържа строги политики срещу насилието в своите ресторанти“, се пояснява още в него.

Делото, заведено в четвъртък, става факт, след като гигантът за бързо хранене обяви нов изпълнителен директор и нов президент на McDonald’s в САЩ. Новият изпълнителен директор на компанията Крис Кемпзински, който встъпи в длъжност, след като бордът уволни Стив Истърбрук, помоли служителите за обратна връзка относно McDonald's в съобщение в понеделник, съобщава CNBC.

В четвъртък акциите на McDonald’s се търгуваха със спад в цената от 1%. Книжата на компанията, която се оценява на 149,1 млрд. долара, са поскъпнали с близо 9% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още