IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Zara затваря всичките си магазини във Венецуела

Компанията се насочва към нова стратегия и ще разчита предимно на големи търговски обекти

10:28 | 23.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Inditex, собственик на брандове като Zara, Bershka и Pull & Bear, ще затвори всичките си магазини във Венецуела в следващите седмици, след като сделката между търговеца на дребно и местния му партньор Phoenix World Trade се преразглежда, обяви говорител на последната, цитиран от Ройтерс.

Phoenix World Trade, базирана в Панама компания, която е контролирана от венецуелския бизнесмен Камило Ибрахим, пое управлението на магазините на Inditex в южноамериканската страна през 2007 г.

„Phoenix World Trade преоценява търговското присъствие на своите франчайзингови марки Zara, Bershka и Pull & Bear във Венецуела, за да отговори то на новия модел на интеграция и дигитална трансформация, обявен от Inditex”, обяви компанията в коментар пред Ройтерс. „Петте магазина, които останаха отворени... ще спрат работа през следващите седмици“.

Испанската група Inditex не е отговорила на запитванията за предоставяне на повече информация за мерките, свързани със затварянето.

Всичко това се случва в момент, в който Inditex, най-голямата компания за търговия на дребно с дрехи, намалява броя на по-малките си магазини по света, за сметка на разширяването на веригата си от големи търговски обекти. Очаква се през 2021 г. тя да затвори 1200 магазина.

Само в Европа се планира затварянето на до 700 обекта. В Северна и Южна Америка броят на засегнатите ще е 100, а останалите 400 са в други точки на света.

В поне три големи венецуелски мола пространствата, преди заемани от Zara и Pull & Bear, сега са празни, твърдят двама местни директори по търговията на дребно. И двамата са пожелали да останат анонимни, защото нямат право да коментират решението публично.

В столицата три от магазините на Inditex са затворили през май, допълват източници на Ройтерс. Търговските обекти на Zara в Каракас, които са били отворени до миналата седмица, са предлагали продукти от пролетната колекция.

Ибрахим стана местен партньор на Inditex през 2007 г., за да помага за справяне с променящата се местна регулация и с поддържането на щандовете пълни, докато правителството на Уго Чавес затягаше контрола върху валутния пазар, а компаниите се нуждаеха от разрешение от правителството, за да купуват долари, необходими за внасянето на дрехи.

Това често оставяше модните магазини празни, тъй като компаниите не успяваха да си осигурят валута. Въпреки решението за затваряне на магазините на Zara, венецуелските бизнесмени в момента имат право да внасят стоки и да ги продават при цени в твърда валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още