IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалното предприемачество завладява Уолстрийт

Нова вълна от млади банкери помага на сираци, имигранти, ветерани и студенти

15:52 | 16.02.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Основателите на Resolution Project не говорят за щедрост или благотворителност, когато описват мисията си с идеална цел - да осигурят средства и насоки за млади социални предприемачи. Те използват езика на финансите.

"Имаме добра доходност", твърди 31-годишният Андрю Харис, който работи като съветник на компании за частен капитал във Forum Capital Partners в Ню Йорк. Другият съосновател на проекта - 32-годишният Оливър Либи, който е управляващ директор на консултантската фирма Hatzimemos Partners, казва, че в известен смисъл, те са "ангели инвеститори".

Харис и Либи са част от една нова вълна от млади банкери, които помагат на сираци, имигранти, ветерани и студенти, като в същото време продължават да работят на Уолстрийт, пише Businessweek. Те вярват, че могат да променят света към по-добро с помощта на капиталистическа мъдрост, като залагат на силата на дивидентите, дю дилиджънса, ливъриджа и ефективното разпределение на ресурсите.

"Нашето поколение има силна страст и интерес към ученето, печеленето на пари и постигането на възвръщаемост едновременно", обяснява Андрю Клейбър, 32-годишен анализатор в хедж фонда Paulson & Co., чиято организация с идеална цел Even Ground осигурява образование и грижи за африкански деца, страдащи от СПИН.

Even Ground, която е получила ранно финансиране от Goldman Sachs, е раздала над 800 000 долара.

За някои млади банкери балансът между работата и благотворителността се оказва трудна задача. Кели Пийлър, съосновател на Business Across Borders, чиято цел е да даде тласък на икономическия растеж в Близкия изток, твърди, че ѝ е било трудно да планира конкурси за предприемачи в Ирак, докато работи като анализатор в JPMorgan Chase в Ню Йорк.

"Трябва да вършиш много неща едновременно", обяснява 26-годишната Пийлър, която миналата година напуска работа, за да се присъедини към Ewing Marion Kauffman Foundation.

Resolution Project оценява предложения на млади кандидати на базата на пазарното търсене, ливъриджа,нивото на риска и възвръщаемостта. Победителите получават финансиране за до 3000 долара и насоки от доброволци, работещи в банки, сред които са Morgan Stanley и JPMorgan. До момента са отпуснати над 100 гранта, като са стартирани общо 50 компании в 32 държави.

Според Андрю Хан, който ръководи център за филантропия към университета Брандайз, има граници на степента, в която речникът и методологията на банковия свят могат да помогнат на неправителствения сектор.

"Често нещата се получават, а аз наричам това магически резултат, но понякога те не потръгват", казва той. Според него начинът на измерване на риска на Уолстрийт често трудно се адаптира към филантропията. "Понякога хората от Уолстрийт внасят своята култура в света на благотворителността и очакват твърде много", допълва той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още