IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony Pictures разреши на някои кина в САЩ да прожектират "Интервюто"

Решението бе приветствано от американския президент Барак Обама

09:09 | 24.12.14 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Sony Pictures даде зелена светлина на някои кина в САЩ, които ще могат да пуснат на 25 декември филма "Интервюто", чиято премиера бе отложена заради киберзаплахи. 

Преди по-малко от седмица компанията отмени планираната първа прожекция на комедията след опустошителна кибератака и заплахи от киберпирати, настояващи да не се прожектира филма, припомня БТА. 

Изпълнителният директор на Sony Pictures Майкъл Линтън съобщи в изявление, че компанията никога не се е отказвала от разпространяването на филма и се радва, че той ще бъде показан в няколко кина в САЩ. Продължаваме да се опитваме да осигурим "повече платформи и кина", така че филмът да достигне до възможно най-много зрители, се казва в изявлението на Линтън.

Комедията, в която се разказва за измислен заговор за убийството на севернокорейския ръководител Ким Чен-ун, предизвика кибератака срещу студиото, а американското правителство обвини за нея Пхенян. Северна Корея отрече да има нещо общо с хакерските удари срещу Sony Pictures.

Associated Press отбеляза, че решението на Sony да отмени премиерата след терористични заплахи от хакери бе широко разкритикувано, включително от американския президент Барак Обама.

Във вторник, след като бе съобщено, че филмът все пак ще бъде пуснат, говорител на Белия дом заяви, че Обама приветства решението на Sony да позволи филмът да бъде прожектиран в някои кина.

Както ясно показа президентът, ние сме страна, която вярва в свободата на словото и в правото на творческа изява, каза говорителят Ерик Шулц, цитиран от Ройтерс. 

Не е ясно на колко киносалона ще бъде разрешено да прожектират "Интервюто", нито дали към групата на кината с разрешение за това ще се присъединят и големите киносалони, които миналата седмица не показаха филма от съображения за сигурност, отбеляза агенцията.

"Макар и да се надяваме това да е само първата стъпка от излизането на филма по екраните, ние се гордеем, че можем да го покажем на обществеността, както и че се изправихме срещу онези, които опитаха да потиснат свободата на словото", се казва в изявлението на шефа на Sony.

"Хората се произнесоха! Свободата победи! Sony не се предаде!", написа в Тwitter един от режисьорите на "Интервюто" Сет Роугън, който играе и една от главните роли.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още