IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby's обмисля дали да позволи покупките на изкуство с криптовалути

Идеята на аукционната къща е така да се купуват както дигитални, така и физически творби

13:18 | 17.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По-малко от седмица след като Christie’s продаде дигитален колаж на инвеститор, който плати 69 млн. долара в криптовалута, конкурентната аукционна къща Sotheby’s заяви, че обмисля опцията евентуално да позволи на наддаващите да използват дигитални валути, за да плащат за физически произведения на изкуството, както и за дигитални творби, пише Wall Street Journal.

Главният изпълнителен директор на Sotheby’s Чарлс Стюарт заяви, че къщата проучва възможностите за плащания от страна на колекционерите. Стюарт твърди, че Sotheby’s още не е готова да действа по конкретен план, но е решена да проправи път за новия наплив на инвеститори в криптовалути, които искат да ги използват за традиционни произведения на изкуството по начин, който беше невъзможен до този момент.

„В момента има желание да позволим на хората да плащат за дигитално изкуство с криптовалути, така че защо да не им позволим да плащат и за физически творби с криптовалути?“, коментира Стюарт. „Може би ще приемаме криптовалути за картини, а след това ще плащаме на досегашните им собственици в брой, а може би продавачите също ще искат криптовалути. Това ще се случи, ако процесът се управлява добре“.

Стюарт обяви всичко това, след като миналата седмица Christie’s реализира рекордна продажба на дигиталната творба „Everydays: The First 5000 Days”, дело на Майк Уинкелман, познат още като Beeple. Наддаването за произведението започна от 100 долара, но достигна 69 млн. долара, което го превърна в третия най-скъпо продаван жив артист.

Приемането на криптовалута за физически произведения има потенциала да подхрани продажбите на всичко – от китайски порцелан до рисунки на Кристо, ако подтикне милионерите с криптовалути да започнат да наддават за традиционно изкуство.

На този етап те не правят това масово, а допълнителното им присъствие може да се окаже благоприятно за пазара на изкуство от висок клас, което разчиташе до голяма степен на поколението Y (родените между началото на 80-те години до началото на хилядолетието – бел. прев.), за да се справи със спада на продажбите през миналата година, и откровено страда от пандемията.

На първо време Sotheby’s планира да последва примера на Christie’s в някакъв момент през април, като предложи за продажба дигитални произведения, които, подобно на творбата на Beeple, са под формата на незаменяеми токени (NFT). Те служат като дигитален сертификат за автентичност и напоследък са особено популярни в света на изкуството, спорта и модата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още