IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby's отбеляза сериозен ръст на печалбата през второто тримесечие

По-добрите маржове са компенсирали забавянето на пазара на изкуство

15:49 | 08.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Аукционната къща Sotheby’s обяви ръст на печалбата за второто тримесечие от 31%, след като по-добрите маржове са компенсирали забавянето на пазара на изкуство, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба е нараснала до 89 млн. долара, или 1,52 долара за акция от 67,6 млн. долара, или 96 цента, преди година, заяви Sotheby’s в понеделник. Приходите са се понижили с 10% до 298,7 млн. долара заради спад на нетните продажби от търгове.

„Макар че със сигурност предпочитаме да видим по-силен пазар на изкуство, доволни сме от напредъка, който сме направили по стратегическите ни инициативи и полезните промени за нашия екип и организация“, каза председателят и главен изпълнителен директор на Sotheby’s Тад Смит.

Маржовете са се подобрили до 16,4%, а разходите за компенсиране са се понижили с 51%. Това компенсира спада от 16% на нетните търгови продажби в резултат на нежеланието на собственици на изкуство да се разделят с ценните си творби на фона на волатилността на финансовите пазари. Търгът на Sotheby’s за импресионистко и съвременно изкуство събра 144,5 млн. долара, което е най-лошото представяне на категорията в Ню Йорк от рецесията през 2009 г.

По-лошото представяне в сравнение с миналата година се дължи и на промяна в периода за провеждане на търговете за съвременно изкуство в Лондон, които бяха организирани през второто тримесечие, а не през третото тримесечие, както бе през 2015 г.

Коригираната печалба на Sotheby’s от 1,51 долара на акция надвиши средната прогноза за 1,04 долара на анализаторите, анкетирани от Bloomberg.

Аукционната къща представи отчета си преди отварянето на пазарите в Ню Йорк. Акциите на Sotheby’s са поскъпнали с 25% от началото на годината до 5 август спрямо ръст от 6,8% на индекса S&P 500.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още