Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Sotheby's показа, че може да се справи с търговете и онлайн

Триптих на Франсис Бейкън беше продаде за 85 млн. долара

Sotheby's показа, че може да се справи с търговете и онлайн

Снимка: Pixabay

Анонимен участник, наддавал по телефона, плати 85 млн. долара за триптих на Франсис Бейкън по време на маратон от търгове, предавани на живо и проведени от Sotheby’s в понеделник. Това може да засили доверието в пазара на изкуство по време на пандемията, пише Wall Street Journal.

Трите творби от 1981 г., изобразяващи мъж в агония, носят името „Триптих, вдъхновен от Орестия на Есхил“ и се очакваше да донесат 80 млн. долара.

Залогът за Sotheby’s беше особено голям, защото това беше първият път, в който нюйоркската аукционна къща провежда най-големия си търг за сезона изцяло онлайн, вместо да покани потенциалните купувачи да наддават в залата ѝ в Манхатън.

Още по темата

Триптихът беше най-скъпото предложение, а на събитието бяха представени импресионистично, модернистично и съвременно изкуство. Търгът трябваше да се проведе през май, но беше отложен заради блокадите, свързани с коронавируса.

Аукционът продължи повече от четири часа и показа значителна конкуренция между наддаващите от целия свят. Бяха подобрени рекордите за майстори на сюрреализма като Уифредо Лам, поствоенни творци като Хелън Франкенталер и по-нови като Матю Уонг.

Трите продажби, взето заедно, генерираха 363,2 млн. долара и успяха да отговорят на очакванията на аукционната къща.

85-те млн. долара не успяха да поставят нов рекорд за творби на родения в Дъблин Бейкън, който се е продавал за 142,4 млн. долара на търг. Но триптихът привлече конкуренти, които наддаваха, въпреки че Sotheby’s не можеше да разчита на пълна зала, където адреналинът също играе роля.

 
По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Египетският туризъм се подготвя за трудна зима