IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby's продаде картина на Джентилески за 30,5 млн. долара

Това е рекорд за бароково произведение, продадено на аукцион

17:03 | 29.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.sothebys.com</em></p>

Снимка: www.sothebys.com

Картина от XVII век на италианския художник Орацио Джетилески, изобразяваща млада гола жена, беше продадена на J. Paul Getty Museum за 30,5 млн. долара от Sotheby's в Ню Йорк, пише Bloomberg.

Цената за произведението, което носи името „Danae”, е създадена през 1621 г. и доскоро е била изложена в Metropolitan Museum of Art в Ню Йорк. Платното постави рекорд за продадена на търг картина на бароков художник. То се оказа и един от най-високо продадените произведения на Старите майстори, посочват от Sotheby's.

Картината беше оценена на 25 до 35 млн. долара и привлече трима колекционери, които наддаваха за нея. Сред тях се оказа и Пати Уонг, председателят на Sotheby's Asia, който представляваше анонимен азиатски клиент.

Платното е едно от трите, поръчани от благородника Джовани Антонио Саули за неговия дворец в Генуа. Така картината остава в ръцете на една и съща фамилия до 1975 г. според аукционната къща. Getty Museum притежава още едно от трите произведения - „Lot and His Daughters”.

"Величествената „Danae” на Орацио Джентилески е шедьовър на италианската живопис от XVII век“, коментира Тимъти Потс, директор на Getty Museum. По думите му това е една от най-важните барокови картини, които са се появявали на пазара напоследък.

Според него обединяването на „Denae” и „Lot and His Daughters” и поставянето им в едно пространство не само, че има смисъл в представянето им в исторически план, но и увеличава значително визуалното въздействие на двете произведения.

Предишният рекорд на търг на творба на Джентилески е 4,1 млн. долара и е поставен през 2007 г.

Търгът на Sotheby's събра общо 53,5 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още