IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спонсори на FIFA искат Сеп Блатер да се оттегли незабавно

Coca-Cola, McDonald’s, Visa и AB InBev призовават за бързи реформи в организацията с цел възвръщане на доверието

11:11 | 03.10.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Президентът на FIFA Сеп Блатер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на FIFA Сеп Блатер. Снимка: Ройтерс

Четири от най-големите корпоративни спонсори във футбола призовават президентът на FIFA Сеп Блатер да се оттегли „незабавно“ в отговор на разширяващия се мащаб на корупционния скандал в международното футболно управленско тяло, пише The Wall Street Journal.

В петък следобед в рамките на няколко часа Coca-Cola Co., McDonald’s Corp., Visa Inc. и Anheuser-Busch InBev NV оповестиха публично и отделно призивите си.

Производителят на безалкохолни напитки Coca-Cola, който е дългогодишен спонсор на FIFA, притиска организацията да извърши бързи реформи, за да възстанови доверието към себе си. Компанията отслаби публичните си призиви за напускането на Блатер, но до този момент.

„За благото на играта Coca-Cola Company призовава президентът на FIFA Сеп Блатер да се оттегли незабавно, за да може процесът по реформиране на доверието и устойчивостта да започне по-рано. С всеки изминал ден имиджът и репутацията на FIFA продължават да потъмняват“, твърдят от Coca-Cola.

Малко след публикуването на становището на компанията последваха и такива от други спонсори.

„Вярваме, че под сегашното управление на FIFA не може да бъде извършена смислена реформа“, посочват от Visa.

Публичните критики към Блатер не постигнаха оттеглянето му от висшия пост в организацията. Вместо това адвокатът на ръководителя на FIFA Ричърд Кулън разпрати становище до медиите.

„Въпреки че Coca-Cola е ценен спонсор на FIFA, Блатер не е съгласен с позицията и вярва, че оттеглянето му няма да бъде в най-добрия интерес на FIFA или пък ще ускори процеса на реформи. Ето защо той няма да се оттегли“, пише в становището.

„След последния развой на събитията AB InBev вярва, че ще бъде уместно Блатер да подаде оставка, тъй като вярваме, че продължаващото му присъствие ще бъде препятствие за процеса на реформи“, посочват пък от пивоварната компания.

„Вярваме, че ще бъде в най-добър интерес за играта, ако президентът на FIFA Сеп Блатер се оттегли незабавно, за да може процесът на реформи да продължи с доверието, което е необходимо“, пишат пък от McDonald’s.

В рамките на FIFA отказът на Блатер да изпълни исканията на спонсорите се гледа от някои директори като предизвикателно изявление, според което самият Блатер иска да покаже, че той е по-важен, отколкото самата организация.

Coca-Cola спонсорира FIFA от 1978 г., а договорът й изтича през 2030 г. От Visa пък могат да прекратят преждевременно споразумението си с организацията, чийто срок е до 2022 г., ако не бъдат изпълнени исканията на компанията.

Представители на друг спонсор на FIFA, който също по-рано през годината поиска оставката на Блатер – Adidas, са отказали коментар по темата. Производителят на спортни стоки е партньор от 1970 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Forester
преди 8 години
Американски компании подкрепят "справедливата" борба на САЩ срещу корумпирания диктатор на световния футбол Сеп Блатер......щото иначе ще им спретнат активно мероприятие в станата на неограничените възможности и бизнесът им ще отиде "у керечо" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
georgi_shum
преди 8 години
Напротив, прекрасно разбирам:) А ти ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Ти май не разбра за какво става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Да си чувал лафа, че който плаща,той поръчва музиката ? Наясно ли си какви пари наливат във ФИФА и във футбола като цяло тези 4 компании? Какво е ФИФА без ТЕХНИТЕ пари ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
"Coca-Cola, McDonalds, Visa и AB InBev призовават за бързи реформи в организацията с цел възвръщане на доверието"Хаха...а тях пък кой ли ги призовава...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още