IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спортният бизнес ще понесе удар за 60 млрд. долара от коронавируса

Очаква се ефектът от кризата да се усеща в индустрията в рамките на цялата година

17:16 | 15.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Безпрецедентното“ влияние на коронавирусната пандемия върху спортната индустрия ще се усети през цялата година, твърди компания за анализ на спортни данни, цитирана от CNBC.

Масовите събирания, включително спортните събития на живо са отменяни и отлагани от март насам в опит за контролиране разпространението на коронавируса, който взе поне 302 468 жертви в глобален мащаб и зарази над 4,4 млн. души.

„Влиянието ще се усети през цялата година, с очакван спад от между 50% до 60% на световната спортна икономика“, коментира Дейвид Лампит, управляващ директор по спортните партньорства в Sportradar.

„Това е удар от може би 60 млрд. долара в глобален мащаб“, посочва той. 

Въпреки че в момента не могат да се гледат мачове на място, все още има огромен апетит към спортовете на живо, твърди Лампит. „Има натрупано търсене за последните три месеца, но липса на действия“, казва той.

Постепенно връщане към спортовете на живо

Сега феновете ще могат да наваксат, тъй като игрите постепенно се връщат, но при празни стадиони. Германската Бундеслига ще започне отново този уикенд, а южнокорейската K League от миналата седмица провежда мачове.

„Смятам, че за начало... ще видим невероятни данни за гледането“, коментира Лампит. „Такова видяхме при K League”, казва той.

Съдържанието от тази лига се разпространява в 37 държави, което не е очаквано, посочва той, допълвайки, че има „невероятно търсене“ в Европа, Китай и Австралазия.

Други големи спортни лиги все още пазят баланса, но Лампит прогнозира „свръпредлагане на съдържание на живо“ през третото и четвъртото тримесечие на 2020 г., но твърди, че все пак това е въпрос, който ще зависи и от развитието на коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още