IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сребърна десетолевка ще популяризира Дряновския манастир

Възпоменателната монета ще се предлага за нумизмати от 28 октомври на касите на БНБ и четири банки

16:58 | 25.10.19 г. 1
<p>
	<em>Илюстрация: БНБ</em></p>

Илюстрация: БНБ

От 28 октомври Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „Дряновски манастир“ от серията „Български църкви и манастири“, съобщи пресцентърът на централната банка.

Десетолевката е излята в тираж три хиляди броя и ще се продава на цена 78 лева.

На лицевата страна на монетата в полукръг има надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“; годината на емисията „2019“, под нея емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, отдолу е изписана номиналната стойност „10 ЛЕВА“; вдясно е изобразен каноничният образ на Св. Архангел Михаил.

На гърба на монетата е изобразен манастирският комплекс на Дряновската обител. В полукръг отгоре има надпис „ДРЯНОВСКИ МАНАСТИР“. Автор на художествения проект е Михаела Каменова.

Монетата може да се купи от касите на Българската народна банка на пл. „Княз Александър I“ № 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офисите на Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Ще я изкупят колекционерите. Нищо няма да популяризира. Дано поне БНБ има някакъв кяр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още