IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Starbucks очаква печалбата за второто тримесечие да спадне почти наполовина

Коронавирусът засегна продажбите на компанията на ключови пазари

15:19 | 09.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Starbucks обяви, че очаква печалбата ѝ за второто фискално тримесечие да е понижена наполовина, тъй като пандемията на новия коронавирус доведе до спад на продажбите на два от най-големите ѝ пазари, пише CNBC.

Цената на акциите на компанията се понижи с 2% по време на следборсовата търговия. Книжата, които ѝ дават пазарна капитализация от 84 млрд. долара, са свили стойността си с 18 на сто от началото на 2020 г. до приключването на борсовия ден в сряда.

Starbucks заяви, че очаква да спечели по 28 цента на акция през второто тримесечие.

На коригирана база печалбата на акция ще бъде 32 цента, под 60-те цента на акция, които отчете през същия период година по-рано.

Глобалната кафе верига изтегли прогнозата си за фискалната 2020 г., позовавайки се на „динамичната природа“ на кризата с коронавируса. Очаква се през фискалната 2020 г. приходите на компанията да нараснат между 6 и 8%, а ръстът на глобалните приходи от обектите, отворени най-малко от година, да е между 3 и 4%

Starbucks заяви, че американските приходи в заведенията, отворени от поне година, са се понижили с 3% през последното тримесечие, „отразявайки бързото влияние на Covid-19 върху бизнеса в последните три седмици от тримесечието“.

Но продажбите базираната в Сиатъл верига започнаха да се свиват на 12 март и постепенно се влошаваха, докато тя преминаваше към доставки. В последната седмица на месеца приходите от обектите, отворени от повече от година, потънаха с между 60 и 70%.

Служителите в САЩ и Канада ще продължат да получават заплати до 3 май, въпреки че баристите не работят. Онези, които са на работа, ще получават по допълнителни 3 долара на час.

Starbucks оцени, че проблемите в бизнеса ѝ в Китай, свързани с коронавируса, са засегнали печалбата за второто тримесечие с между 15 до 18 цента на акция.

Освен това компанията сага на пауза програмата си за обратно изкупуване на акции. Очаква се веригата да отчете пълните резултати за второто си фискално тримесечие на 28 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още