IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Starbucks прогнозира силно възстановяване през следващата година

Компанията залага на нови видове обекти, докато затваря по-зле представящи се кафенета

11:30 | 10.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Докато светът се подготвя за дистрибуцията на ваксините срещу коронавируса, Starbucks прогнозира силно възстановяване на търсенето на нейното кафе до 2022 г., пише CNBC.

По време на среща с инвеститори главният финансов директор на компанията Пат Гризмър потвърди прогнозата ѝ за 2021 г. за коригирана печалба от 2,70 до 2,90 долара на акция. До фискалната 2022 г., която ще започне през октомври, веригата кафенета очаква ръст от над 20%.

През 2023 и 2024 г. Starbucks очаква да постигне дългосрочните си цели за растеж, като коригираната печалба на акция ще нарасне с 10 до 12 на сто.

Книжата на Starbucks повишиха стойността си с повече от 4% по време на следборсовата търговия. Компанията има пазарна капитализация от 122 млрд. долара, а от началото на годината цената на акциите ѝ е скочила с 18%.

Гризмър коментира пред инвеститори, че Starbucks леко повишава прогнозата си за продължаващия растеж на приходите до диапазона от 8 до 10%. При последната подобна инвеститорска среща през 2018 г. компанията заяви, че очаква коригираната ѝ печалба на акция да расте с поне 10% годишно, а ръстът на консолидираната печалба да е 7 до 9% в дългосрочен план.

Освен това директорите сега споделиха повече подробности за стратегията на компанията за дългосрочния растеж, включително чрез използването на изкуствен интелект за касите, на които се преминава с автомобили, и залагането на нови студени напитки.

На вътрешния си пазар Starbucks ускорява промените в бизнеса си, като затваря около 800 по-слабо представящи се локации и създава нови видове обекти, като градски кафенета без места за настаняване и повече обекти в предградията, от които да се взимат поръчки с кола.

Целта на компанията е да достигне 55 хил. кафенета в глобален мащаб до 2030 г.

Добавянето на повече локации ще помогне на глобалната верига да достигне до нови клиенти, след като прогнозира, че световният пазар за кафе, към който е насочена, ще достигне 450 млрд. долара до 2023 г. В момента Starbucks има близо 33 хил. обекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Varfor
преди 3 години
За мен е необяснимо защо все още някой купува надцените напитки на тази верига. Има специализирани кътчета за кафе, в които може да се купят наистина качествени напитки. Самият факт, че имаше разследване какво се съдържа в тиквеното им лате, което се оказа, че съдържа какво ли не, но не и тиква е красноречив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още