IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Starbucks ще назначи на работа 10 хил. бежанци

Компанията ще продължи да инвестира засилено в Мексико, където има над 600 кафенета и около 7 хил. служители

13:34 | 30.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Късно през нощта в неделя срещу понеделник Хауърд Шулц, главен изпълнителен директор на веригата за кафе напитки Starbucks, се обърна в сайта на корпорацията с „дълбока загриженост“ към своите служители. Той нарече указа на американския президент Доналд Тръмп, с който бе забранено на граждани на 7 мюсюлмански страни да влизат в САЩ, „объркващ“ и обяви плановете на компанията за предоставяне на работни позиции в организацията на 10 хил. бежанци през следващите 5 години, предава AP.

Това е реакция на обявената от Тръмп забрана за влизане в страната на граждани на Сирия и още шест други предимно мюсюлмански държави, написа Шулц в писмото си до служителите. Инициативата ще започне в САЩ и ще обхване преди всичко мигранти, които по-рано са били преводачи или помощен персонал за американските войски. На по-късен етап кафенета на Starbucks във всички 75 страни в света, където има филиали, ще назначават бежанци, се казва още в изявлението. 

Шулц, който бе привърженик на претърпелия поражение на изборите кандидат на демократите Хилъри Клинтън, критикува в писмото си и други аспекти от програмата на Тръмп, като например политиката спрямо здравната реформа на предшественика му Барак Обама и възможната нова търговска политика към Мексико и изграждането на гранична стена.

В писмото се посочва, че Starbucks ще подкрепи производителите на кафе в Мексико, ще осигури здравни застраховки на работниците, които отговарят на изискванията, ако бъде отменен законът за здравеопазването, и ще подкрепи имиграционната програма от времето на Обама, която позволява на млади имигранти, дошли в страната като деца, да кандидатстват за отлагане с 2 години на депортирането си и за получаване на разрешително за работа.

„Постройте мостове, не стени“, написа Шулц. По думите му Starbucks ще продължи да инвестира засилено в Мексико, където има над 600 кафенета и около 7000 служители. 

В петък със свой указ Тръмп нареди да се отказват визи в рамките на 90 дни на гражданите на седем предимно мюсюлмански държави – Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Сирия, Судан и Йемен. На бежанци от целия свят ще бъде забранено влизането в страната за 120 дни, а на тези от Сирия – за неопределен период.

Забраната важи и за пътуващи с двойно гражданство. Изключение обаче има за американски, британски и канадски граждани, които имат и втори паспорт от засегнатите страни. Представител на администрацията на Тръмп заяви в неделя в негова защита, че държавният глава искал просто страната му да избегне атентати, каквито е имало във Франция, Белгия и Германия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още