IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Балмър е напът да купи Лос Анджелис Клипърс за 2 млрд. долара?

Ако се осъществи, сделката ще е рекордна за отбор от Националната баскетболна лига на САЩ

13:42 | 30.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Балмър може да стане новият собственик на&nbsp;&ldquo;Лос Анджелис Клипърс&rdquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Балмър може да стане новият собственик на “Лос Анджелис Клипърс”. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър е подписал обвързващо споразумение за покупката на баскетболния отбор “Лос Анджелис Клипърс” за 2 млрд. долара от тръст на семейство Стърлинг, предава CNN.

Припомняме, че след разразилия се расистки скандал на Доналд Стърлинг бе наложена глоба от 2,5 млн. долара и забрана да притежава отбор в Лигата. Стърлинг бе уличен в расистки коментари срещу афро-американците чрез запис на неговата приятелка. Вследствие на това комисарят на НБА Адам Силвър наложи доживотната забрана на 80-годишния адвокат да притежава отбор в лигата. Стърлинг придоби отбора през 1981 г. за 12 млн. долара.

Продажбата, договоренa от Шели Стърлинг - съсобственик със съпруга си Доналд, ще трябва да бъде одобрена на среща на Съвета на гуверньорите на НБА, която трябва да се състои във вторник.

Подажбата трябва да бъде одобрена и от Доналд Стърлинг според по-ранни коментари на адвоката му Максуел Блехър. По-рано Блехър заяви пред CNN, че клиентът му ще трябва да даде съгласие за продажба и иска да бъде оправдан от НБА.

По-рано той заяви, че Стърлинг няма има интерес да продава отбора, а иска да го предостави на своите наследници. Когато припомня, че с продажбата сегашният собственик ще осъществи огромна печалба дори и след данъците, Блехър поясни, че единствено бизнесменът милиардер ще реши кога да се раздели с отбора си. „Не става въпрос за пари“, каза той.

Балмър е първият човек, станал милиардер (в щатски долари, бел. ред.) чрез акции в корпорация, която не е основана от него или негов роднина. Според класацията на "Най-богатите хора" в света на списание Forbes Балмър притежава 20 млрд. долара.

Според други източници по-рано той е предложил за отбора 1,8 млрд. долара, но Шели Стърлинг е заявила, че се надява да получи цена, „започваща с 2“. Инвестиционна група, начело на която са медийния магнат Дейвид Джефин и Опра Уинфри, също е направила оферта – за 1,6 млрд. долара, твърди източник на CNN.

Ако сделката се осъществи, това ще е най-голямата сума, изплатена за франчайз на НБА. През миналия месец „Милуоки Бъкс“, слаб отбор с ниска потенциална гледаемост за телевизионния пазар, бе продаден за 550 млн. долара – рекордна дотогава сума. Преди това рекордът се държеше от Сакраменто Кингс, който бе продаден за 534 млн. долара, припомня BusinessWeek. Отборът е привлякъл най-малко публика – средно по 13 496 души на мач, а неотдавна списание Forbes класира "Бъкс" на последно място по стойност – 405 млн. долара.

Но Клипърс са във втория по големина пазар на лигата – Лос Анджелис, който споделят с „Лос Анджелис Лейкърс“ - един от най-популярните отбори в професионалния баскетболен спорт.

Евентуалната сделка би повдигнала няколко въпроса, като например дали “Клипърс” няма да бъдат преместени в Сиатъл. Там е домът на Балмър, а градът страда от липсата на отбор в Лигата, откакто “Сиатъл Суперсоникс” се преместиха в Оклахома Сити и смениха името си на “Тъндър”. Ако Балмър докара “Клипърс” в Сиатъл, той ще стане местен герой. Преди седмица обаче в интервю за Wall Street Journal Балмър заяви, че ако някога прояви интерес към “Клипърс”, би ги оставил в Лос Анджелис, тъй като вече не работи и има време за пътуванията между двата града.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още