IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сватбата на принц Хари ще генерира 500 млн. паунда за британската икономика

Очаква се стотици хиляди туристи да пристигнат на Острова през май

17:53 | 03.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сватбата на принц Хари и американската актриса Меган Маркъл може да даде тласък на британската икономика с 500 млн. паунда, като се очаква хиляди туристи да посетят страната по повода, пише Ройтерс.

Хари, внук на кралица Елизабет и пети по ред за трона, ще се ожени за Маркъл на 19 май в замъка Уиндзор, кралския дворец на британските царе и царици от почти 1000 години.

В Англия пристигнаха с 350 000 повече посетители през април 2011 г., когато по-големият брат на Хари - Уилям, се венча за жена си Кейт в сравнение със същия месец на предходната година, според Националната статистика.

Консултантската компания за маркетингови проучвания „Brand Finance“ прогнозира подобно увеличение и през май, като според оценките бракът на Хари и Меган ще генерира около 500 млн. паунда за британската икономика (680 млн. долара).

„Смятаме, че приблизително 200 млн. паунда ще дойдат от туризма, пътуванията и хотелите", каза изпълнителният директор на компанията Дейвид Хайг пред Ройтерс.

Около 150 млн. паунда ще бъдат изразходвани от хора, които ще вдигнат празненства по този повод, а още 50 млн. паунда ще платят туристите и самите британци за тениски, шапки и други сувенири.

Сватбата също така ще струва поне 100 милиона паунда за безплатна реклама за Великобритания по света.

Бизнесът в Уиндзор вече се стреми да се възползва от световния интерес към двойката – 33-годишният Хари е един от най-популярните членове на британското кралско семейство, а 36-годишната Маркъл е известна с ролята си в телевизионната драма „Костюмари“.

След обявяването на годежа им през ноември сувенири с лика на Хари и Меган украсяват витрините на туристическите магазини на Уиндзор, а кметът Джон Лентън заяви, че градът е се е потопил във вълнение.

„Очакваме с нетърпение сватбата и се надяваме, че тя ще помогне на туризма“, каза той.

Британскaта туристическа индустрия прогнозира, че 2018 година ще бъде силна за индустрията, подпомогната от спада в стойността на паунда след гласуването през 2016 г. за напускане на Европейския съюз, което привлича посетители и възпира британците да пътуват в чужбина.

VisitBritain, националната туристическа агенция, изчислява, че през 2018 г. в Обединеното кралство ще бъдат направени 41,7 милиона посещения от чужбина, което ще генерира приходи в размер на 26,9 млрд. паунда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още