IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световни арт форуми и фестивали се готвят да посрещнат публиката си през 2022 г.

Повечето от тях се надяват, че ще могат да се проведат на живо

11:10 | 07.01.22 г.
<p>
	Снимка: Alexander Janetzko/berlinale.de</p>

Снимка: Alexander Janetzko/berlinale.de

Световните музикални и кинофестивали, арт форуми и изложения се подготвят да посрещнат публиката си през 2022 г. Повечето от тях се надяват, че ще могат да се проведат на живо при строго спазване на противоепидемичните мерки, а не в хибриден вариант, както беше в изминалите две години заради пандемията от Ковид-19, пише Теодора Славянова в анализ за БТА.

Обичайно първи в списъка на популярните фестивали за годината е "Сънданс", който се провежда в Парк Сити, щата Юта. Форумът ще се състои от 20 до 30 януари. Първоначално организаторите планираха присъствени събития с прожекции в Парк Сити и Солт Лейк Сити, Юта, както и някои "сателитни" в регионални киносалони в САЩ. 

Драстичният ръст на заразени с омикрон варианта на новия коронавирус обаче промени плановете им и те бяха принудени преди ден да обявят, че "Сънданс" и тази година ще е изцяло във виртуален формат. Над 80 филма е планирано да бъдат показани, като акцентът е върху документалистиката.

В Европа парадът на най-добрите кинопродукции започва през февруари, когато се открива Международният кинофестивал в Берлин (Берлинале). Той ще стартира на 10 февруари и ще продължи до 20 февруари.

Засега е планирано форумът да бъде в традиционния си формат - с присъствие на зрители. Програмата на Берлинале още не е официално обявена. Организаторите обаче съобщиха, че френската актриса Изабел Юпер ще получи почетна награда "Златна мечка" за цялостно творчество.

След Берлинале обичайно филмовият елит се събираше във Венеция за най-стария кинофестивал в света. Пандемията от COVID-19 обаче промени това - престижният форум тази година ще се проведе от 31 август до 10 септември. Миналата година Венецианската Мостра също беше през септември.

Организаторите на кинофестивала в Кан засега планират световните филмови звезди да преминават по червения килим от крайбрежния булевард "Кроазет" между 17 до 28 май, както беше преди избухването на пандемията. Заради COVID-19 миналата година събитието беше изместено през юли.

Международните кинофестивали в Карлови Вари и Сан Себастиан е планирано тази година да са съответно между 1-9 юли и 16-24 септември.

И емблематичните музикални форуми се готвят да посрещнат публиката си на живо при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още