IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният пазар на органично вино расте, но остава малък

Почти четири от всеки пет бутилки органично вино, продадено миналата година, са били в Европа

15:42 | 23.11.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Пазарът на органично вино ще расте по-бързо през следващите пет години, тъй като отговорните към околната среда потребители все повече предпочитат вина без пестициди. Пазарният дял на органичното вино обаче все пак ще остане сравнително малък в глобален план, показва ново проучване.

В доклад от петък консултантската компания в сектора на вината и алкохолните напитки IWSR прогнозира, че глобалните продажби на органично вино ще стигнат 1 млрд. бутилки до 2022 г. спрямо 676 млн. миналата година и почти три пъти по-малко през 2012 г. - 349 млн. бутилки.

Растежът през петгодишния период от 2017 до 2022 г. ще се дължи основно на САЩ с ръст от над 14%, следвани от Южна Африка и Норвегия с по 13,5%.

Делът на органичните вина, произведени от култивирани лозя без химически пестициди или торове, на глобалния пазар на вино ще остане сравнително малък – около 3,6%, спрямо 2,4% през 2017 г., посочва IWSR.

“Има голямо пространство органичното вино да продължи да се разраства“, коментира Хосе Луис Хермосо, директор в IWSR за Ройтерс.

Това е добра новина в момент, в който глобалното потребление на вино стагнира, и дори се свива на ключови пазари като Франция и Испания, допълва той.

Почти четири от всеки пет бутилки органично вино, продадено миналата година, са били в Европа, като водещи са Германия, Франция и Обединеното кралство, които формират 50% от пазара, посочва още IWSR.

Във Франция ръстът на продажбите на органично вино е особено силен, а очакванията са пазарният дял да стигне 7,7% до 2022 г.

Chateau Latour – една от най-престижните винарни в региона Бордо, собственост на френския милиардер Франсоа Пино от 1993 г. насам, е получила сертификат за органично вино миналия месец.

Други производители обаче се отказват от органичните си проекти, често обезкуражени от нарастващите критики за употребата на алтернативни пестициди, като мед и сяра, разрешени според разпоредбите за органично земеделие, или заради атаки от плесен срещу незащитените им лозя.

Хермосо казва, че цари несигурност сред европейските производители за това дали да продължат да използват сяра и добавя, че маната по реколтата е нанесла значителни вреди в някои региони.

Преобразуването на лозята за производство на органично вино в основните страни производителки се забавя напоследък. По оценки на IWSR през 2022 г. ще има 545 хил. хектара, заделени за производство на органично вино в света спрямо 408 хил. хектара през 2017 г. и 284 хил. ха през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още