IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният търговски център се превръща в мрачна крепост

Районът, обхващащ девет пресечки или най-малко 12 акра, е осеян с антитерористични съоръжения

08:57 | 30.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Долната част на Манхатън се превръща в бронирана зона за сигурност, пише Bloomberg. Районът, обхващащ девет пресечки или най-малко 12 акра, е осеян с антитерористични съоръжения, чиято цел е да предпазват Нюйоркската фондова борса от нападения.

На мястото, където Бродуей се отваря към Wall Street, улицата е блокирана от внушителни бариери и охранителна постройка. Пешеходците трябва да се движат по тесен бордюр, отделен с ограда.

Особено грозно стоят бетонови бариери, оформени като саксии, които са част от новата антитерорстична естетика на съда и кметството.

Много скоро полицията ще довърши и плана си да отдели целия парцел от 16 акра, на който се намира Световният търговски център, като добави верижни ограждения и девет зони за проверка на автомобили, към които ще бъдат прибавени и кабинки за охраната и бариери.

Всичко това е в разрез с основния план за възстановяването на Световния търговски център след терористичните нападения от 11-и септември. Архитектите искаха да сложат край на всяващия спомени за смърт вид на стария Търговски център. Охранителният кръг не трябваше да е нужен.

Новите сгради така или иначе са допълнително усилени срещу експлозии и бомби. Всички доставки и превозни средства ще преминават проверки в подземно съоржение, което се строи в момента.

Тъй като полицията ще проверява само коли и автомобили, планът повдига въпросът колко риск са склонни да приемат гражданите като цена за правото си на лично пространство или свободното използване на обществени пространства.

Планът за безопасност на района ще обезсмисли новите и скъпоструващи улици, защото малцина шофьори ще са склонни да преминат през дългата процедура за достъп и проверките, които могат да отнемат 5 минути.

Дори и скучните сгради да успеят да си намерят наематели, резултатът ще е един стерилизиран комплекс, където дори пешеходците ще имат усещането, че, за да влязат, им е нужно разрешение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още