Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Swatch спира да продава механизми на конкурентите си

Швейцарският антимонополен регулатор временно забранява на компанията да доставя часовникови механизми на големите си съперници през следващата година

Swatch спира да продава механизми на конкурентите си

Източник: Ройтерс

Swatch Group е изправена пред заплаха относно продажбите на основни часовникови механизми, произвеждани от дъщерното й дружество ETA, на фона на тенденцията за търсенето на часовници от по-нисък клас.

Швейцарският антимонополен регулатор временно забранява Swatch да доставя часовникови механизми на големите си съперници през следващата година, докато проверява дали има адекватна конкуренция на този пазар.

Според доклад Щвейцария е напът да изнася по-малко часовници, отколкото през всяка година от 1984 г. насам, съобщава Bloomberg. Въпреки че това е удар за Swatch, ходът на регулатора е крачка назад от пълната забрана, която обмисляше.

Още по темата

Производителят на часовникови компоненти Sellita ще може да спечели по-солиден дял от бизнеса, тъй като е най-голямата алтернатива на звеното за създаване на компоненти на Swatch ETA . Конкуренти като Richemont, които използват механизмите на ETA в някои свои часовници, вероятно ще се наложи да измислят нови вариамти, ако са очаквали да продължат да разчитат на Swatch.

Ограничението ще влезе в сила през януари и ще се прилага, докато регулаторът не приключи своя преглед, за да гарантира, че през следващата година ще има адекватна конкуренция на пазара на часовникови компоненти. След новината акциите на Swatch поевтиняха с 2% в Цюрих, като това е вторият им годишен спад.

Много марки използват компоненти на ETA, особено за своите часовници от среден и долен клас. Swatch може да доставя на по-малки производители на часовници, според директора на регулатора Патрик Дюкрей .

„Изглежда Комисията има за цел да намери компромис между строгите мерки за регулиране на конкуренцията на пазара и интересите на Swatch“, казва Питър Пихт, адвокат в Schellenberg Wittmer и професор по право в университета в Цюрих. „Но Комисията трябва скоро да излезе с дългосрочно решение и това не може да бъде окончателна забрана“, добави още той.

От регулатора посочиха, че се очаква да вземе решението си през следващото лято, въпреки че временната мярка може да бъде удължена до края на 2020 г.

„Временните мерки, приети от регулатора, са неразбираеми и неприемливи“, казва Swatch в изявление, цитирано от Bloomberg. „Comco също така се намесва в икономическата политика и преструктурира цялата швейцарска часовникарска индустрия", заявиха от компанията.

От компанията заявиха, че си запазват правото да предяват иск за нанасяне на вреди в резултат на отрицателните финансови последици. „Регулаторът ефективно изгонва ETA от пазара“, посочиха още от Swatch.

По статията работиха: Десислава Йорданова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Тея още ли са живи, само боклучки продават :-)

Още от Новини
Nestle свива дела си в L'Oreal