IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Swatch спира да продава механизми на конкурентите си

Швейцарският антимонополен регулатор временно забранява на компанията да доставя часовникови механизми на големите си съперници през следващата година

14:20 | 19.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Swatch Group е изправена пред заплаха относно продажбите на основни часовникови механизми, произвеждани от дъщерното й дружество ETA, на фона на тенденцията за търсенето на часовници от по-нисък клас.

Швейцарският антимонополен регулатор временно забранява Swatch да доставя часовникови механизми на големите си съперници през следващата година, докато проверява дали има адекватна конкуренция на този пазар.

Според доклад Щвейцария е напът да изнася по-малко часовници, отколкото през всяка година от 1984 г. насам, съобщава Bloomberg. Въпреки че това е удар за Swatch, ходът на регулатора е крачка назад от пълната забрана, която обмисляше.

Производителят на часовникови компоненти Sellita ще може да спечели по-солиден дял от бизнеса, тъй като е най-голямата алтернатива на звеното за създаване на компоненти на Swatch ETA . Конкуренти като Richemont, които използват механизмите на ETA в някои свои часовници, вероятно ще се наложи да измислят нови вариамти, ако са очаквали да продължат да разчитат на Swatch.

Ограничението ще влезе в сила през януари и ще се прилага, докато регулаторът не приключи своя преглед, за да гарантира, че през следващата година ще има адекватна конкуренция на пазара на часовникови компоненти. След новината акциите на Swatch поевтиняха с 2% в Цюрих, като това е вторият им годишен спад.

Много марки използват компоненти на ETA, особено за своите часовници от среден и долен клас. Swatch може да доставя на по-малки производители на часовници, според директора на регулатора Патрик Дюкрей .

„Изглежда Комисията има за цел да намери компромис между строгите мерки за регулиране на конкуренцията на пазара и интересите на Swatch“, казва Питър Пихт, адвокат в Schellenberg Wittmer и професор по право в университета в Цюрих. „Но Комисията трябва скоро да излезе с дългосрочно решение и това не може да бъде окончателна забрана“, добави още той.

От регулатора посочиха, че се очаква да вземе решението си през следващото лято, въпреки че временната мярка може да бъде удължена до края на 2020 г.

„Временните мерки, приети от регулатора, са неразбираеми и неприемливи“, казва Swatch в изявление, цитирано от Bloomberg. „Comco също така се намесва в икономическата политика и преструктурира цялата швейцарска часовникарска индустрия", заявиха от компанията.

От компанията заявиха, че си запазват правото да предяват иск за нанасяне на вреди в резултат на отрицателните финансови последици. „Регулаторът ефективно изгонва ETA от пазара“, посочиха още от Swatch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Chasovnici-bg
преди 2 години
И след като се чу новината, че Swatch Group прекратяват продажбата на своите механизми ETA на конкурентите си, се появиха механизмите Sellita. Те са точно копие на ETA. Още по темата може да прочетете в секцията "Интересно" на сайта Chasovnici-bg.com със заглавие "Кой сменя механизмите ETA".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
prritko
преди 4 години
Тея още ли са живи, само боклучки продават :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още