Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Съдът на ЕС дава по-голяма защита на термина "шампанско"

Асоциацията на производителите на шампанско се бори с използването на наименованието от верига тапас барове в Испания

Съдът на ЕС дава по-голяма защита на термина "шампанско"

Снимка: Pixabay

Съдът на Европейския съюз подкрепи френските производители на шампанско, които твърдят, че защитата им съгласно законодателството на блока трябва да се простира далеч отвъд забраната на конкурентните производители на пенливи вина да поставят думата „шампанско“ върху бутилките си, предава Ройтерс.

Асоциацията на производителите на шампанско (CIVC) се опитва да забрани на верига от тапас барове в Испания да използва думата „shampanillo” – на испански „малко шампанско“ - върху табели и в социалните мрежи.

Търговският съд в Барселона отхвърли претенциите на CIVC, тъй като табелата Champanillo не цели обозначаване на алкохолна напитка, а по-скоро помещение за хранене, където не се продава шампанско.

Асоциацията обжалва решението в Испания. Съдът, който се зае със случая, поиска насоки от Съда на ЕС дали защитени географски означения като "шампанско" обхващат както продукти, така и услуги.

Европейският съд заяви, че се покриват и услуги, а целта е да се предложи гаранция за качество поради географския произход, както и да се попречи на трети страни, които се опитват да се възползват от репутацията, която въпросните продукти са придобили.

Преценката е свързана с това дали спорният символ нарушава защитено географско означение и дали предизвиква връзка между двете.

Съдът на Европейския съюз твърди, че това е така, ако използването на наименованието създава достатъчно ясна и пряка връзка в съзнанието на средностатистичения европейски потребител, който е „добре информиран и наблюдателен“.

Още по темата

Съдиите от ЕС твърдят, че съдът, в който се обжалва решението, трябва да вземе окончателно решение по делото, като се има предвид разяснението, дадено от Съда на Европейския съюз.

Междувременно групата на производителите на шампанско оспорва и руски закон, който принуждава чуждестранните производители да добавят думите „пенливо вино“ към бутилките им, въпреки че производителите на руското „шампанское“ могат да продължат да ползват този термин.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Hasbro: Проблемите с доставките могат да засегнат коледните продажби на играчки