Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Съдът прекрати делото на БНР срещу "Музикаутор"

Според Софийски градски съд искът на радиото е неоснователен

Съдът прекрати делото на БНР срещу "Музикаутор"

Снимка: Музикаутор

Софийски градски съд (СГС) прекрати делото, което Българското национално радио (БНР) заведе срещу дружеството за колективно изпълнение на авторски права в музиката „Музикаутор“, определяйки иска на радиото като недопустим. Това става ясно от решението на СГС, което беше публикувано и в сайта на „Музикаутор“ по-рано днес.

„Сдружението на автори и композитори бе информирано за това ново развитие със съобщение от СГС вчера, 18 април 2017 г.“, посочват от дружеството.

През януари БНР започна съдебна битка с „Музикаутор“, след като сдружението прекрати договора си с радиото. От „Музикаутор“ поискаха постепенно вдигане на средствата, които БНР трябва да плаща, настоявайки плащането на авторските възнаграждения да достигне 4,4% от субсидията, която обществената медия получава от бюджета.

Още по темата

От своя страна, от БНР посочиха пред съда, че договорът с „Музикаутор“ е бил едностранно прекратен от страна на дружеството и медията смята, че то е необосновано и представлява „експлоативна злоупотреба от страна на ответника посредством налагането на нелоялни продажни цени или други несправедливи условия на търговия“. Поведението на „Музикаутор“ беше определено като „злоупотреба с господстващо положение“.

Съдът обаче реши, че искът на БНР е недопустим.

До този момент от БНР не са излезли с официална позиция във връзка с решението на съда. Самото определение може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

В рамките на проведените в началото на спора преговори между страните не беше постигнато споразумение за дължимите авторски възнаграждения, а „Музикаутор“ ограничи своя репертоар за радиото.

До споразумение се стигна на много по-късен етап, през февруари, когато стана ясно, че от 1 март в ефира на БНР отново ще звучи музика от репертоара на „Музикаутор“.

В рамките на дискусия по казуса, организирана от Университета за национално и световно стопанство, стана ясно, че държавата не се е включила в преговорите между двете страни.

„Проведохме срещи в Министерството на културата, но в крайна сметка медиаторската им роля в този конфликт я нямаше“, коментира тогава генералният директор на БНР Александър Велев.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

10
 
2
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
За какво ли изобщо съшествува това БНР? Само да харчат пари от бюджета. Безсмислено е.

Още от Новини
LVMH смени рязко курса по отношение на сделката за Tiffany