IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Състоянието на Илон Мъск продължава да се топи

Спадът в богатството на Мъск само подчертава трудно разбираемата скорост на изкачването му

11:28 | 06.03.21 г. 4
<p>
	Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Илон Мъск постави рекорди по бързо натрупване на богатство през миналата година. Но напоследък този ход се обръща.

Главният изпълнителен директор на Tesla загуби 27 млрд. долара от понеделник насам, след като книжата на автомобилния производител поевтиняха при разпродажбата на технологични акции. Неговото богатство от 156,9 милиарда долара все още го поставя на второ място в индекса на милиардерите на Bloomberg, но сега той изостава с почти 20 милиарда долара от Джеф Безос, който миналата седмица отново оглави класацията като най-богатия човек в света, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Спадът в богатството на Мъск само подчертава трудно разбираемата скорост на изкачването му. Акциите на Tesla поскъпнаха със 743% през 2020 г., като увеличиха богатството му  и отключиха милиарди долари в опции.

Печалбите на Мъск се ускориха през новата година. През януари той замени Безос като най-богатия човек в света. Състоянието на Мъск достигна своя връх по-късно същия месец при 210 милиарда долара, показват данните за индекса, класация на 500-те най-богати хора в света.

Постоянните тримесечни печалби на Tesla и подкрепата на  президента Джо Байдън за чисти технологии подхранват възхода на компанията, но за някои акциите й са надценени, подобно на повечето играчи в технологичния сектор. Индексът Nasdaq 100 спадна за трета поредна седмица в петък и записа най-дългата си серия от спадове от септември.

Състоянието на Мъск не е подчинено единствено на силите на технологичната индустрия. Неговото богатство нарасна и се срина в синхрон с цената на биткойн. Tesla обяви миналия месец, че е добавила 1,5 млрд. долара от криптовалутата към баланса си. Състоянието на Мъск спадна с 15 млрд. долара две седмици по-късно, след като той написа в Twitter, че цените на биткойн и други криптовалути „изглеждат високи“.

Екстремната волатилност разтърси много от най-богатите в света тази година. Най-богатият човек в Азия доскоро, китайският магнат, занимаващ се с бутилирана вода Чжун Шаншан, отстъпи титлата на индийския милиардер Мукеш Амбани миналия месец, след като загуби над 22 милиарда долара за броени дни.

Нетното богатство на председателя на Quicken Loans Inc. Дан Гилбърт се повиши с 25 милиарда долара в понеделник, след като ипотечният му кредитор Rocket Cos. бе обявен за следващата цел на малките трейдъри от Reddit. Оттогава състоянието му е спаднало с почти 24 милиарда долара. Съоснователите на Alphabet Inc. Сергей Брин и Лари Пейдж са сред най-много забогателите в индекса тази година. Всеки от тях е добавил повече от 13 милиарда долара към състоянието си от 1 януари насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
ше колонизира моя дедовия ... ; )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
kane
преди 3 години
Сега аз започвам да пазарувам тесла, а и тех. Колкото повече падат толкова повече ще ги купувам... докато свърша парите. Кеш = ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Състоянието на Илон Мъск продължава да се топиВатника с докторската слушалка - скачай на амбразурата!Още 1-2 старшипа да дръмнат и всичко отива на ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още