IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тадж Махал може да бъде приватизиран заради нова програма на правителството

Тя предвижда 95 исторически обекта в Индия да бъдат "осиновени" от частни компании

10:50 | 30.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активисти за опазване на културното наследство обвиниха индийското правителство, че опитва да приватизира исторически реликви като Тадж Махал, след като обяви противоречива програма, която позволява на компании да „осиновяват“ десетки паметници, предават Guardian и AFP.

Политици от опозицията обвиниха правителството на премиера Нарендра Моди, че „отдава под наем“ паметници въз основа на плана „Осиновете културно наследство“. Той предвижда 95 исторически обекта да бъдат взети от частни компании. 

Индийското министерство на туризма обяви в събота петгодишен договор на стойност 250 млн. рупии (3,7 млн. долара) с конгломерата  Dalmia Bharat за Червената крепост в Делхи и още една крепост в южния щат Андхра Прадеш.

Сред другите паметници в списъка са Тадж Махал, за който се съревновават два конгломерата, и комплексът Кутуб Минар в Делхи, който е от XII век и е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

Червената крепост е построена от монголския император Шах Джахан през 1639 г. и също е включена в списъка на ЮНЕСКО. Всяка година индийският премиер произнася там словото си за деня на независимостта.

Правителството твърди, че сключените договори по програмата се отнасят само за развитие и поддръжка на обектите около Червената крепост. Компанията Dalmia Bharat ще може да поставя реклами, да определя цена на билетите и да печели пари от продажбите им под контрола на правителството.

Всички приходи трябва да отиват за подобряване на състоянието на обекта, заявиха представители на правителството и допълниха, че няма да бъде позволено на компаниите да извличат печалба от програмата.

Според критиците обаче търговете на практика означават приватизация на паметниците. Опозиционната партия „Индийски национален конгрес“ разкритикува програмата и призова вместо това правителството да отделя повече средства за управлението на обектите.

Историкът и активист за опазване на културното наследство Рана Сафви заяви, че остава неясно как ще бъде наблюдавано корпоративното управление на тези обекти. „Няма яснота колко пари ще отделят корпорациите за тях, но те със сигурност ще генерират повече пари от билети, отколкото стойността на договора“, допълни тя.

Много от паметниците в списъка са от ерата на мюсюлманските владетели и тяхната история е източник на противоречия за някои десни хиндуистки националисти, включително за управляващата партия на Моди „Бхаратия Джаната“. Те, например, твърдят, че Тадж Махал е бил построен върху развалините на хиндуистки замък.

„Не сме сигурни кои исторически източници ще използват компаниите в своите аудио и видео справочници, това остава причина за безпокойство“, казва Сафви.

Индия има близо 3 700 исторически паметници, включително 31, включени в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

Големите исторически „паметници са скъпоценни камъни в короната на страната. Те не трябва да си правят експерименти с тях“, писа в Twitter историкът Уилям Далримпъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още