IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайван, Мексико и Коста Рика са най-добрите страни в света за емигрантите

САЩ са едва на 34-о място сред 59 страни, а България не е включена в класацията

22:15 | 18.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Тайван, Мексико и Коста Рика са най-добрите места за живот и работа в чужбина през 2021 г. въз основа на разходите за живот в тях, лекотата за установяване и цялостното качество на живот, предава Bloomberg.

САЩ са едва на 34-о място сред 59 страни до голяма степен заради начина, по който чужденците оценяват качеството на живот в Америка, показва ново допитване, публикувано във вторник.

Тайван оглавява класацията за трета поредна година в допитването сред 12 420 чужденци, проведено от InterNations, базирана в Мюнхен мрежа за чужденци с около 4 млн. членове. Чужденците оценяват високо медицинските грижи в Тайван и качеството на живот. 96% от анкетираните са доволни от качеството на грижите спрямо 71% в глобален план. Чужденците са заявили също, че са по-доволни от сигурността за работното си място в Тайван и състоянието на местната икономика в сравнение с други страни. емигранти емигранти

Здравето буди особено притеснение сред чужденците тази година. InterNations е измерила ролята, която COVID-19 е изиграл в живота на чужденците, но заключенията, свързани с пандемията, не са повлияли общото класиране на локациите. В глобален план 45 на сто от анкетираните са заявили, че пандемията е имала известно влияние върху времето им в чужбина или плановете им да заминат зад граница.

Чужденците са поставили Мексико и Коста Рика съответно на второ и трето място. И двете страни получават високи оценки за лекота на установяването, което може да е труден преход в други страни. Кувейт, Русия и Япония се представят особено слабо в тази категория. В Кувейт 46% от емигрантите са заявили, че не се чувстват у дома си в местната култура, а 51 на сто са имали затруднения да намерят нови приятели. В Япония само 45% от анкетираните са заявили, че са се чувствали у дома в местната култура. А в Русия 48% от чужденците са имали затруднения да живеят в градовете в страната, без да говорят местния език. Емигранти Емигранти

Около 85% от анкетираните са заявили, че установяването в Мексико е лесно, а 91% определят населението на Коста Рика като „в общи линии дружелюбно“. Четирима от петима чужденци в Мексико са заявили, че са доволни от финансовото си положение, а 84 на сто от чужденците в Коста Рика са посочили, че разполагаемите доходи на домакинството им са „достатъчни или повече от достатъчни“, за да покрият всички разходи.

В десетката на най-добрите страни за живот за емигрантите тази година попадат още Малайзия, Португалия, Нова Зеландия, Австралия, Еквадор, Канада и Виетнам. България не е включена в класацията. 

Кувейт, Италия и Южна Африка са в дъното на подреждането. Кувейт е на последно място за седми път през последните осем години с ниски оценки за качество на живот. Някои емигранти са отбелязали липсата на възможности за забавление. В Италия 30 на сто от чужденците са заявили, че не са доволни от финансовото си положение. А емигранти в Южна Африка са дали ниска оценка за сигурност на работното място и задоволство от състоянието на местната икономика.

САЩ, които често не се представят добре в подобни допитвания, са получили ниски оценки за качество и разходи за живот. Емигрантите са недоволни от някои елементи на здравната система в страната – само 20 на сто са доволни от нейната достъпност, а 19% са заявили, че качеството на грижите е лошо. За сравнение средното глобално равнище на недоволството от здравните грижи е 14%. Емигранти Емигранти

Допитването показва широки различия в начина, по който чужденците се информират за пандемията. В Бахрейн и Сингапур съответно 75% и 74% от емигрантите са заявили, че разчитат на официални държавни канали за информация за COVID. В Нова Зеландия обаче 69 на сто от чужденците са заявили, че разчитат на местните новини, както и 65% от чужденците в Австралия и 60 на сто във Великобритания. А в редица страни от Персийския залив големи мнозинства от емигранти са заявили, че разчитат на социалните мрежи за новини за COVID с 59% в Оман, 55% в Саудитска Арабия и 53% в Кувейт.

Има различие и в начина, по който чужденците оценяват официалната комуникация за COVID и свързаните регулации. Те са дали най-високи оценки на Нова Зеландия, Сингапур и Австралия. Бразилия е на дъното по отношение на комуникацията за COVID, а точно преди нея е Египет. САЩ са близо до дъното по комуникация за COVID-19, като заемат 54-о място.

Допитването е осъществено през януари тази година и много неща са се променили оттогава, особено относно пандемията.

Преди време Bloomberg класира най-добрите и най-лошите места, в които може да се намират хората по време на пандемията. Сингапур, Нова Зеландия и Австралия оглавиха класацията през април. Но през последните няколко дни Сингапур върна блокадата на фона на ръста на случаите на COVID. Ваксинационните кампании на Нова Зеландия и Австралия изостават от тези в други части на света.

Към момента континентален Китай е разпределил най-много дози с ваксини, следван от САЩ и ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още