Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ТАКЕДА възстанови Японската градина в столичния зоопарк

3000 посетители дневно ще минават през това райско кътче

ТАКЕДА възстанови Японската градина в столичния зоопарк

13 години след създаването на  Японската градина в Столичния зоопарк тя бе реставрирана и официално открита на 15 юни 2021 г. Градината се намира близо до главния вход и край нея ще минават ежедневно около 3000 посетители, колкото билети обикновено се продават всеки ден. Дарението за реставрацията и поддържането на градината е от биофармацевтичната фирма Такеда България с управител Тодор Кесимов.

Събитието уважиха негово превъзходителство посланикът на Япония у нас Нарахира Хироши и кметът на София Йорданка Фандъкова.

„За мен е изключително щастие, че посетителите на зоопарка ще могат да се насладят на красотата на японската градина в София и че ще я приемат като красив символ на приятелските отношения между Япония и България“, заяви посланик Хироши в реч на български език и сърдечно благодари на екипа на Такеда България за обновяването на градината.

Преди гостите да се разходят и усетят спокойствието на това райско кътче, г-н Тодор Кесимов обясни, че оригиналният проект е дело на японския архитект Суемацо Торо. С времето мястото е било занемарено, но благодарение на ландшафтните архитекти братя Тихомир и Стефан Папуджиеви, реставрацията е изпълнена до последния детайл.

„През 14 век дзен будизмът полага началото на традицията на японското градинарство – символичното представяне на цялата вселена на ограничено пространство. Загладеният пясък или чакъл пресъздават река или океан, скалите са острови или планини, а миниатюрни дървета представят идеята за цяла гора. Нашата идея е да пренесем в България тази частица от японската култура и живот, който да докосне много хора и да им позволи да потърсят вдъхновение, смирение и спокойствие на ума“, завърши речта си Тодор Кесимов, управител на Такеда България.

„Направихме сериозно почистване на мястото, подменихме фракциите чакъл и пясък в настилките, поставихме тревни чимове и направихме оформящи резитби на дърветата. Към вече съществуващите растения добавихме много красиви, вечнозелени рододендрони, сребрист кълбовиден смърч, цветни храсти и малко цветя. Намесата ни беше деликатна, за да не разваляме концепцията на автора на градината“, обясниха ландшафтните архитекти Тихомир и Стефан Папуджиеви.

Кметът Йорданка Фандъкова похвали екипа на зоологическата градина, че прави чудеса за нейната поддръжка и обновяване. „За мен символът, който представлява Японската градина - символът на хармония, но и взаимоотношение с природата, е много важен. Създава спокойствие, създава уют, създава хармония“, добави тя.

Управителят на Зоологическата градина Добромир Бориславов призна, че често ще се отбива в Японската градина за минутки на спокойствие и отдих.

По статията работи: Екип на Investor.bg
Още по темата: Новини

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Какви са съкровищата на Сезам?