IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тази година церемонията по раздаването на Оскарите ще бъде без водещ

Миналогодишният водещ Кевин Харт се оттегли след скандал заради негови стари хомофобски туитове

16:46 | 06.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тази година церемонията по раздаването на наградите Оскар ще премине без официален водещ за първи път от 30 години, съобщава ВВС.

Ръководителят на ABC Entertainment, която излъчва церемонията на Американската филмова академия, съобщи, че вместо това ще постави акцента върху звездите, връчващи статуетките.

Според съобщения телевизията изпитвала затруднения да намери подходящ човек за ролята, която е една от най-трудните в американския шоубизнес.

През декември комикът Кевин Харт се оттегли като водещ на церемонията след противоречие, предизвикано от негови стари хомофобски туити. Той заяви, че не иска да създава проблеми и че „съжалява, че е наранил хора“. Водещият на церемонията по раздаването на Оскарите обикновено има монолог в началото и е в основата на много от най-запомнящите се комедийни моменти по време на шоуто.

Наред с основния водещ организаторите на церемонията обикновено ангажират филмови звезди да връчат отделните статуетки.

Президентът на ABC Entertainment Кери Бърк заяви, че на церемонията тази година на 24 февруари в Лос Анджелис само връчващите наградите ще бъдат водещи на Оскарите. Решението било взето след оттеглянето на Харт, допълни тя.

Редица церемонии на Американската филмова академия не са имали водещ. За последно това се случи през 1989 г. и се стигна до противоречие заради номера в началото на церемонията с участието на Роб Лоу и актриса, облечена като Снежанка на Disney.

Група холивудски звезди написаха открито писмо след церемонията, в което нарекоха номера „срам както за Академията, така и за цялата филмова индустрия“. Walt Disney Company заведе иск срещу Американската академия за кинематографично изкуство и наука, в който обвинява организацията в нарушаване на авторското право.

Оттогава ролята на водещ на Оскарите е създавала проблеми на редица водещи. Hollywood Reporter я определи като „най-нежеланата работа в Холивуд“.

Скандалът около туитовете на Харт и изборът да не бъде заменен от един водещ следва няколко трудни години за Академията. Церемонията през 2017 г. беше разтърсена от т. нар. „Пликгейт“, при който филмът „Ла Ла Ленд“ по погрешка беше обявена за най-добър филм вместо действителния победител „Лунна светлина“.

Академията беше засегната и от кампанията #OscarsSoWhite заради номинирането само на бели актьори във всички четири категории за актьорско изпълнение през 2015 и 2016 г.

Изкуството за водене на Оскарите

Ролята на водещия на Оскарите традиционно включва редица задължителни елементи, на които отговарят хора с успехи в стендъп комедията.

Вечерта обикновено започва с лежерна сцена от мюзикъл, последвана от монолог с тънък хумор към събралите се номинирани.

След края на монолога ролята на водещия е да представи звездите, които ще връчват статуетките, да прави скечове и да заглажда нещата, когато излязат извън релси.

Били Кристъл, който води церемонията девет пъти между 1990 и 2012 г., се оказа особено способен за тази роля. През 1992 г. той представи продуцента ветеран Хал Роуч от сцената. “Беше 100-ят му рожден ден. По сценарий не трябваше да говори, а само да помаха. Но започна да говори, като се придържаше към седалката пред него.  Почти не го чувах и усещах, че хората стават неспокойни. Просто погледнах към аудиторията и казах: Връзва се, започнал е кариерата си в неми филми!“, спомня си Кристъл.

„Когато се връщам към този кратък миг, си казвам, че бях на висота тогава. Бях добър комик в онази нощ“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още