IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телекомуникационен магнат придобива Sotheby's в сделка за 3,7 млрд. долара

Аукционната къща се връща към частната собственост след 31 години като публична компания

17:20 | 17.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Аукционната къща Sotheby’s, чиито книжа поевтиняха с 40% през миналата година, ще бъде продадена на телекомуникационния магнат Патрик Драи за 3,7 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Въз основа на споразумението инвеститорите ще получат 57 долара в брой за всяка обикновена акция на Sotheby’s, съобщи базираната в Ню Йорк компания. Офертната цена съставлява премия от 61% спрямо цената на акциите на аукционната къща при затварянето на борсовата търговия в петък.

Трансакцията означава, че Sotheby’s отново се връща към частната собственост след 31 години като публична компания.

55-годишният Драи е президент на Altice Europe, публично търгувана телекомуникационна компания с над 30 млн. клиенти. Състоянието на бизнесмена, който е запален колекционер на картини, се оценява на 8,6 млрд. долара, сочи Индексът на милиардерите на Bloomberg.

“Sotheby’s е един от най-елегантните и амбициозни брандове в света. Като дългогодишен клиент и почитател на компанията аз и семейството ми придобиваме Sotheby’s“, съобщи Драи в комюнике.

LionTree Advisors консултира аукционната къща при трансакцията, а BNP Paribas и Morgan Stanley са консултанти на компанията BidFair, контролирана от Драи. BNP Paribas единствена предоставя финансиране за сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още