IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tелевизори, бяла техника и смартфони са търсените коледни подаръци

23 декември ще бъде вторият по сила ден за пазаруване тази година

13:45 | 12.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Телевизори, бяла техника и смартфони  ще са предпочитаните коледни подаръци, смятат от дружеството за потребителско кредитиране УниКредит Кънсюмър Файненсинг. Според проучването 23 декември ще бъде вторият по сила ден за пазаруване тази година.

Първият беше Черният петък, на който дружеството отчете рекордните над 70% ръст в онлайн продажбите в сравнение с 2017 г. 

И тази година черната техника и по-специално телевизорите бяха най-желаната покупка. Те представляват една трета от общите продажби за този ден, а смартфоните минаха на трето място след компютърната техника. Общият дял на тези три продукта от всички продажби на Черния петък е над 60%.

От направената статистическа извадка се вижда, че средният размер на кредита е спаднал с 6%, като миналата година той е бил 810 лв., а тази година е 760 лв. Това се дължи на факта, че онлайн продукцията е с по-голяма тежест, а покупките са с по-ниска стойност от тези, направени във физическите магазини.

Прогнозата е на 23 декември клиентите да се насочат към физическите магазини. Експертите очакват средната финансирана сума да бъде по-висока от миналата година с около 5% или приблизително 780 лв., тъй като тенденцията през цялата година е такава - по-висока финансирана сума.

Очакванията са на втория по сила ден за пазаруване тази година клиентите да се насочат към финансиране за покупка на телевизори, бяла техника и смартфони, които са сред най-предпочитаните коледни подаръци.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още