IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терористичните атаки доведоха до нетна загуба за easyJet за полугодието

От компанията обявиха, че резултатите са стабилни на фона на големите сътресения

16:24 | 10.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нискотарифната авиокомпания easyJet отчете нетна загуба за първата половина на фискалната си година, след като терористичните атаки в Париж и Брюксел доведоха до забавяне на резервациите, пише Wall Street Journal.

Авиопревозвачът обяви, че нетната загуба за шестте месеца, приключили на 31 март, е достигнала 20 млн. паунда (28,8 млн. долара). За сравнение, година по-рано компанията се радваше на 5 млн. паунда печалба. Продажбите за полугодието почти не са се променили и възлизат на 1,77 млрд. паунда, след като easyJet увеличи капацитета си със 7,5% и вече може да превозва 31 млн. пасажери.

Компанията увеличи обикновения годишен дивидент в размер на 50% от печалбата след данъци. През шестте месеца до 31 март 2016 г. авиокомпанията е изплатила 219 млн. паунда дивидент (или 55,2 пенса на акция) на своите акционери под формата на обикновен дивидент в размер на 40% от финансовия резултат за годината, приключила на 30 септември 2015 г. 

Подобно на много от своите конкуренти, easyJet обяви, че терористичните атаки са нанесли удар на резервациите. Компанията беше засегната и от спирането на британските полети към египетския морски курорт Шарм ел-Шейх след свалянето на руски самолет, излетял от местното летище, както и след терористичните атаки в Париж и Брюксел.

Главният изпълнителен директор на easyJet Каролин Маккол заяви, че резултатите са „стабилни“, като се имат предвид външните шокове и че „основното потребителско търсене е било силно, тъй като британците, идващи по морските курорти, са дали добър старт на първото полугодие, а най-големият ски сезон за easyJet е помогнал за увеличаване на броя на пасажерите и е донесъл по-високи приходи“ за първите шест месеца от фискалната година на превозвача.

Европейските авиокомпании като компанията майка на British Airways – Consolidated Airlines Group, и Lufthansa през последните седмици обявиха, че орязват плановете си за растеж за тази година на фона на силната ценова конкуренция и слабостта на някои пазари.

EasyJet обяви, че приходът ѝ от едно място намалява с 4,2% спрямо същия период на миналата година при постоянна валута, и с 6,6% на отчетна база до 51,29 паунда. От своя страна разходът на едно място скача с 0,5% (без горивата) и намалява с 4,3% (с горивата), при постоянна валута, докато общият разход за място намалява с 5% на отчетна база до 51,98 паунда.

През първото полугодие easyJet е открила нови бази във Венеция и Барселона. Тя е закрила по-рано от планираното базата си в Рим Фиумичино. От авиокомпанията информират още, че първата сезонна база в Палма де Майорка ще отвори врати през лятото на следващата година.

EasyJet заяви, че годишната ѝ печалба и продажби ще нараснат през тази година. Миналата година нетната печалба беше 548 млн. паунда. Авиокомпанията предупреди обаче, че неблагоприятните валутни курсове ще изтрият 55 млн. паунда от годишната печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още