IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesco се готви за силен коледен сезон въпреки пандемията

Хранителната верига отчита сериозен ръст на печалбата за полугодието благодарение на по-голямото търсене на хранителни продукти

17:08 | 07.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bartek Sadowski/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Веригата супермаркети Tesco отчете ръст на печалбата за първото полугодие от 28,7%, благодарение на по-големите продажби на храна по време на пандемията и двоен скок на онлайн покупките, съобщава MarketWatch.

Все по-голям брой клиенти, заключени вкъщи поради коронавирусната криза, не могат да посетят любимите си ресторанти, увеличавайки продажбите на хранителни стоки на веригите супермаркети.

Приходите от продажби на американския конкурент Walmart също отчитат повишение от 5,6% през второто тримесечие.

Най-големият британски супермаркет Tesco отбеляза също и промяна в навиците за пазаруване - хората купуват повече артикули на всяко пазаруване, с цел да избегнат ненужните излизания от дома.

Новият главен изпълнителен директор на компанията Кен Мърфи заяви, че растежът през първата половина на годината се дължи основно на онлайн сегмента, който отчита скок с 69%.

В същото време разходите на хранителната верига за опазване здравето на клиентите и персонала на магазините от COVID са огромни, като през първата половина на годината компанията е похарчила 688 млн. долара за предпазни средства.

Tesco, който осигурява работа на 400 000 работници в около 7 хил. магазина отчита печалба преди облагане с данъци до 551 млн. паунда към края на август спрямо 428 млн. паунда през същия период на предходната година.

„Това беше силно първо полугодие. Наистина съм доволен от стратегията и насоката на компанията“, заяви Мърфи в интервю.

 „Убедени сме, че ще имаме възможно най-добрата Коледа при тези обстоятелства. Мисля, че хората ще искат да празнуват Коледа тази година. Мисля, че е особено специално време за семейството и приятелите“, заяви той в отговор на въпрос дали Коледа може да бъде отменена заради коронавируса и ограниченията за събиране на голям брой хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още