IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Thomas Cook вижда ранни признаци за завръщане на туристи към Турция и Египет

Туроператорът съобщи, че резервациите за това лято отчитат 10% ръст като цяло спрямо миналата година

14:41 | 28.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Британският туроператор Thomas Cook заяви, че ваканционният пазар започва да се възстановява след серията терористични атаки и политическите сътресения миналата година, които потиснаха търсенето, съобщава Financial Times.

Резервациите за това лято отчитат 10% ръст като цяло спрямо миналата година. Туроператорът каза още, че вижда „ранни признаци, че клиентите започват да се връщат обратно към Турция и Египет“.

Търсенето на почивки в Турция и Египет рязко спадна след взривяването на самолет, пътуващ от курорта Шарм ал-Шейх, и след опита на турската армия да свали правителството в страната.

Thomas Cook заяви, че вместо тези дестинации компанията е разширила офертите си за почивка в Гърция и резервациите за летните отпуски са нараснали с 40%.

Според туроператора във Великобритания броят на резервациите остава без промяна, а средните цени са се повишили с 3%.

Thomas Cook каза още, че конкуренцията остава силна за испанските острови, което е довело до ценова война между авиолиниите. Компанията все пак добавя, че търсенето за тези курорти „се е балансирало“, предава Belfast Telegraph.

Групата заяви, че е трябвало да повиши цените за пакетни почивки с 5%, след като хотелиерите на испанските острови са увеличили своите с около 6% до 8% заради по-големия брой туристи.

Зимният ваканционен сезон на групата е приключил според очакванията, като британските резервации са нараснали с 6%, но продажните цени са спаднали средно с 1%.

Акциите на групата поевтиняха с 2%, макар че Thomas Cook потвърди, че бизнесът остава в съответствие с очакванията на Ситито за цялата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още