IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тилос - първият хъб на чиста енергия в Средиземно море

С европейски средства гръцкият остров изгради ВЕИ централи и система за съхранение на енергия

09:05 | 05.08.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От години, дойде ли туристическият сезон, захранването с електроенергия се превръща в проблем на малкия гръцки остров Тилос в Средиземно море, разположен само на 78 километра от Родос.

Доскоро зависим от електрическата енергия, произвеждана от петролни централи на съседния остров Кос, днес Тилос е до голяма степен независим и дори е в състояние да изнася чиста зелена енергия към съседните острови, разказва Ройтерс.

Властите на острова са използвали грант от 11 млн. евро по европейската програма Хоризонт 2020, за да превърнат Тилос в първия зелен енергиен хъб в Средиземно море. С европейските средства са изградени слънчеви панели и вятърни паркове, както и системи за съхранение на енергията, които покриват потреблението на хилядите туристи и 550-те постоянни жители на малкия остров в по-голямата част от годината.

Съхранението на енергия е един от най-важните елементи за системата, тъй като потреблението на острова не е равномерно в рамките на годината, както и заради източниците на енергия, които не са постоянни.

Жителите на Тилос се надяват, че така ще бъде сложен край на непрестанните прекъсвания на тока, които понякога траят часове и се превръщат в истинско предизвикателство за туристическия бизнес.

Част от проблемите идват и от подводните кабели, с които е свързан островът със съседите си. Те често дават дефекти и по-бавно се ремонтират. Освен това тази система е много скъпа и замърсяваща околната среда и захранването се срива, когато потреблението на самия остров Кос се повишава.

Производството на електроенергия от петролни продукти е развито за малките, отдалечени острови в Гърция и получава големи субсидии от държавата. А разходите за производството са големи, особено в летния пик на потреблението.

В разгара на туристическия сезон населението на Тилос например се удвоява - пристигат служителите в хотелите, ресторантите и магазините. Отделно и туристическият поток - през 2017 година островчето са посетили 23 хил. туристи, привлечени от живописните селца и биоразнообразието.

През 90-те години населението на остров Тилос падна под 200 души, посочва още Ройтерс. След това подобренията в инфраструктурата върнаха част от населението. Местните власти се надяват, че със сигурната енергийна система още млади хора ще потърсят по-добър живот на Тилос. Те ще могат да живеят постоянно на острова и да имат всички удобства, коментира кметът Мария Кама.

А надеждите на Гърция са, че Тилос ще бъде пилотният проект за енергийна независимост и още много други отдалечени острови ще последват този пример.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
Щот сте у Африка, а не в Европа. С тая *** премиер...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
ето сайта на проекта :https://***.tiloshorizon.eu/има описано накратко за какво иде реч, има и карта за консумацията и производството в реално време . м.а.м.а му с.т.а.р.а , защо не ги правят и у нас така читаво европейските проекти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още