IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токио показа Олимпийското село месец преди началото на игрите

Разработването на жилищния проект струва на местните власти в Токио 54 млрд. йени, включително инфраструктурата

09:27 | 21.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Сейко Хашимото, президент на Токийския олимпийски комитет (вляво), и&nbsp;Сабуро Кавабучи, кмет на Олимпийското село. Снимка:&nbsp;Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Сейко Хашимото, президент на Токийския олимпийски комитет (вляво), и Сабуро Кавабучи, кмет на Олимпийското село. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Организаторите на Олимпийските игри в Токио отвориха Олимпийското село на спортистите за медиите в неделя, показвайки апартаменти и облицован с дърво търговски център, където 11 хил. спортисти ще отседнат по време на спортната феерия, предаде Ройтерс.

Веднъж отложените Олимпийски игри трябва да започнат на 23 юли на фона на опасения, че притокът на хиляди хора от цял свят ще допринесе за разпространението на COVID-19.

Досега Япония успява да избегне взривове на пандемията, каквито опустошиха много други страни. Но програмата за ваксинация в страната е бавна и медицинската система е изтласкана на ръба в някои райони на страната.

Стремежът на правителството да проведе Игрите е критикуван от болниците и лекарските синдикати. Сякаш за да подчертае, че има основания за загриженост, угандийски спортист, пристигнал в Япония късно в събота за подготвителен лагер преди Олимпийските игри, се оказа заразен с коронавируса, съобщи обществената телевизия NHK.

токио токио

Протестиращи срещу провеждането на Олимпийските игри. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Спортистите ще бъдат превозвани от селото и ще бъдат тествани за коронавирус всеки ден. Олимпийските правила забраняват пеенето и скандирането по време на събития, като маските са задължителни почти през цялото време.

„Искаме това да бъде селце за спортисти, което спортистите ще помнят, но в същото време те трябва да спазват много строги правила относно маските“, казва Сабуро Кавабучи, кмет на Олимпийското село. „Освен когато се хранят, тренират, спят или се състезават, те трябва да носят маски постоянно, което е голямо изпитание за спортистите", допълни той.

Първоначално бе планирано обитателите на селото да се изхранват в обширни трапезарии - най-голямата с капацитет за 4500 души. Но сега организаторите ще помолят спортистите да вечерят сами, да поддържат социално дистанциране от другите и да почистват повърхностите след хранене, за да ограничат разпространението на вируса.

Търговският район на селото разполага с банкомат, химическо чистене, поща, банка и куриерско гише.

Дървеният търговски център, който се основава на японската минималистична дизайнерска естетика, следва темата за Токио 2020 в използването на дървен материал при изграждането на места за олимпийски игри, включително Националния стадион.

Търговският център е на стойност 2,4 млрд. йени (22 млн. долара) и е направен от 40 хил. парчета дървен материал, дарени от 63 японски общини. Всяко дарено парче е маркирано с името на района, предоставил дървесината. След Олимпийските игри той ще бъде демонтиран и дървеният материал ще бъде върнат на даряващите градове за повторна употреба в местни съоръжения.

Жилищният комплекс, прилепен до търговския площад, е построен върху рекултивирана земя и е проектиран да приюти около 12 хил. души в 23 сгради. Той включва магазини, парк и училище. Сградите ще бъдат превърнати в апартаменти след Олимпиадата. Разработването на жилищния проект струва на местните власти в Токио 54 млрд. йени, включително инфраструктурата.

Снимки от Олимпийското село може да разгледате в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още