IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трансформацията на Philip Morris в бездимна компания

Разширяваме се в посоки, различни от тютюн и никотин, каза Яцек Олчак, главен изпълнителен директор на Philip Morris International

18:09 | 06.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Основната цел пред Philip Morris International в момента е преобразяване на компанията и разработването на продукти, които не са базирани на класическите тютюни и никотин. Това заяви Яцек Олчак, главен изпълнителен директор на Philip Morris International, в ефира на "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Вярвам, че един ден ще трябва да се напомня на хората, че Philip Morris International е била компания, която някога е продавала цигари. Надявам се, че след 10 години вече ще имаме първата група пазари, където вече не се продават цигари или защото няма търсене, или защото са въведени регулации, които насърчават постепенното премахване на цигарите", каза Олчак.

25% от нетните приходи на компанията вече се генерират от новите бездимни алтернативи, като до 2025 г. този дял трябва да достигне 50%, разказа Олчак. "Трансформираме компанията в бездимна. Започнахме и нова страница в историята на Philip Morris International и се разширяваме в посока продукти, които не са свързани с тютюн и никотин. До 2025 г. би трябвало да достигнем първия милиард долара от тези нови продукти, които нямат нищо общо с тютюна и никотина." 

Компанията постоянно търси нови области на дейност и нови възможности за растеж и развитие, каза Олчак, и даде за пример съвместната работа с канадската Medicago, която работи по нова ваксина срещу Covid-19 на растителна основа.

"Растението, което Medicago използва е тютюн. Ние имаме миноритарен дял в тази канадска компания, а мажоритарният дял се държи от голяма японска фармацевтична компания. Нашият принос за компанията са нашите познания за тютюна", разказа Олчак. 

Олчак изтъкна задълбочените разработки в различни научни сфери на изследователските центрове на компанията. "Можем да ползваме това натрупано знание и за други неща. Една възможност води след себе си друга, една способност води след себе си нова възможност и това е пътят, по който искаме да вървим."

Компанията продължава да образова потребителите за ползите от бездимните й продукти и въвежда нови технологии, целящи намаляване на риска от употреба на тютюневи продукти от непълнолетни. Такава е идеята зад новата електронна цигара, пусната на пазара в Нова Зеландия, Чехия и Италия. 

"Сега правим тестове на дистанционното заключване на устройството – решение, което всеки ще има на смартфона си. Т.е. купувате устройството и за да го ползвате, трябва да се регистрирате. Така ние можем да проверим дали сте пълнолетен потребител и ако това е така, отключваме устройството за вас", разказа Олчак и допълни, че устройството ще излезе и на други европейски пазари.

Устройствата за нагряване на тютюн IQOS или подобни бездимни продукти са много по-добра алтернатива в сравнение с пушенето на цигари, коментира Олчак, и те са вече основен бизнес за Филип Морис Интернешънъл. "Това е нашата цел - да преобразим компанията и да оставим дима в миналото. Аз вярвам, че тези продукти днес са по-добри от продължителното пушене и има достатъчно научни доказателства, според които преминаването на тях е много по-добър избор за пълнолетните пушачи, разбира се след отказа от пушене", каза той.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още