IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Treasury Wine купува бизнеса с вино на Diageo в САЩ и Великобритания

Австралийската компания иска да се насочи към по-високия клас напитки

18:13 | 14.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Treasury Wine Estates иска да засенчи миналите си неуспехи, като купи по-голямата част от винения бизнес на Diageo в Северна Америка и Великобритания, пише Wall Street Journal.

Сделката, обявена в сряда, е на стойност 552 млн. долара. Тя ще помогне на австралийската компания да се фокусира по-сериозно в горния сегмент на американския пазар, а не толкова върху по-евтините вина, които не ѝ носят успех през последните години.

Treasury Wine е един от най-големите производители на вино в света и собственик на марки като Penfolds, Wynns, Wolf Blass и Beringer.

Сделката се случва в момент, в който и други играчи в индустрията предприемат подобни ходове, като се има предвид предложението на Anheuser-Busch InBev да придобие SABMiller, което, ако стане реално, ще обедини двата най-големи производители на бира в света.

За базираната в Лондон Diageo, която е най-големият производител на спиртни напитки в света, сделката е начин да се фокусира преди всичко върху основния си бизнес.

Главният ѝ изпълнителен директор Айвън Менезес нееднократно е подчертавал, че Diageo се променя, след като преживя няколко тежки години, които разочароваха инвеститорите, а производителят на Smirnoff и Captain Morgan загуби част от пазарния си дял в САЩ, най-големия ѝ пазар.

Ето защо Менезес реши да намали цените в САЩ и засили фокуса на Diageo върху региони с по-голям растеж като Африка и Индия. Нетните продажби на нейното подразделение за вина, което представлява 4% от продажбите на Diageo, се свиха с 1% през фискалната 2015 г., а оперативната печалба на компанията спадна с 0,8%.

"Виното вече не е основен бизнес за Diageo, а тази продажба ни дава по-добър фокус“, коментира Менезес.

Главният изпълнителен директор на Treasury Wine Майкъл Кларк заяви, че придобиването ще трансформира бизнеса на компанията му в САЩ, превръщайки я в по-голям играч по отношение на мащаба.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още