IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три исторически обекта в Троянско със статут на паметници с национално значение

Общината смята да кандидатства за финансиране по ОП "Региони в растеж", за да разработи цялостен комплексен проект за обектите

14:35 | 08.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Три исторически обекта в Троянско със статут на паметници с национално значение

Три исторически обекта на територията на община Троян са получили статут на паметници с национално значение. За това съобщи кметът на Троян Донка Михайлова, цитирана от БТА.

По думите й от Министерството на културата са изпратили в общинската администрация заповеди за определяне статут на паметници от национално значение за Римската крайпътна станция Состра край село Ломец, Раннохристиянската базилика "Св. Георги", разположена в землището на село Дълбок дол, и Римския път между крайпътните станции Ад Радицес и Монтемно, преминаващ по северните склонове на Стара планина.

Михайлова допълни, че община Троян е изготвила подробен устройствен план и е променила предназначението на земята върху която са разположени обектите.

В комплекса "Сотра", включващ крепостта и крайпътната станция, продължават археологическите проучвания и предстои консервация и изграждане на инфраструктура, която да обслужва посетителите.

Ще бъдат изградени път, паркинг за туристите, посетителски център и център за археолозите, които продължават проучванията на обектите.

Това е една мечта, която е на път да се превърне в кауза. Община Троян има идеята да започне работа по цялостен комплексен проект за трите обекта с национално значение и да кандидатства за финансиране по ОП "Региони в растеж", каза още Донка Михайлова.

Тя добави, че общината продължава съвместната си работа с доц. д-р Иван Христов за съхраняване културното наследство, с което троянският край разполага, разработване на потенциала и налагане на един цялостен продукт на туристическия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още