IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три руски града може и да не станат домакини на Мондиал 2018

Руският министър на спорта и туризма Виталий Мутко обаче отрича новината с аргумента, че решението за градовете-домакини е прерогатив на ФИФА

13:45 | 27.06.11 г.
<p>
	В квалификациите на Мондиал 2010 Русия завършва втора в групата,но отпада в баража след загуба от Словения.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В квалификациите на Мондиал 2010 Русия завършва втора в групата,но отпада в баража след загуба от Словения. Снимка: Ройтерс

В официалната заявка на Русия за провеждането на Световното първенство по футбол през 2018 г. бяха посочени 16 стадиона в 13 града, на които могат да се играят мачовете.

В момента обаче само един стадион е готов за провеждането на футболни срещи на най-високо ниво и отговаря на всички критерии на ФИФА и това е „Лужники“, като дори той ще бъде подложен на минимална реконструкция, се посочва в материал на електронното издание на руския вестник "Известия". Останалите стадиони или още се строят, или изобщо ги няма.

Минималните изисквания на ФИФА за провеждането на световно първенство са за наличие на 12 стадиона в 10 града. Най-вероятно и точно толкова ще успее да построи Русия до 2018 г.

От организационния комитет за провеждането на Мондиал 2018 неведнъж са подчертавали, че 16-те стадиона са заявени „като резерв“.

Съдейки по документите, подготвени от руското министерство на спорта и туризма и изпратени до правителствените ведомства на 9 юни, от които "Известия" разполага с копие, руското правителство предварително е решило в кои градове ще се състоят мачове от световното първенство и в кои това няма да стане.

Документът се нарича „Справка за разходването на средства от федералния бюджет в министерството на спорта, туризма и младежката политика за 2012-2014 г.“.

В него се посочва, че за провеждането на световното първенство Русия трябва да построи минимум 12 стадиона.

5 от тях вече се изграждат или се реконструират, се казва в документа – 2 стадиона в Москва („Динамо“ и „Спартак“), един в Сочи за Олимпийските игри през 2014 г., един в Казан в навечерието на Универсиадата и „Газпром Арена“ в Санкт Петербург.

Освен тях са изброени московският „Лужники“, стадионите в Екатеринбург, Калининград, Нижний Новгород, Волгоград, Краснодар, Ростов на Дон.

Отсъстват стадионите в Самара, Московска област, Ярославл и Саранск.

Авторите на документа определят средния обем на разходите по строителството на един стадион на стойност 10,8 млрд. рубли (почти 400 млн. долара), а разходите за изработването на проектно-сметната документация – на 8% от стойността на строително-монтажните работи или 800 млн. рубли (под 30 млн. долара).

В документа се посочва също, че руският министър на икономическото развитие Елвира Набиулина е подкрепила предложението на министерството на спорта и туризма за строителството и реконструкцията на 7 нови стадиона и е било взето решение за отпускането на 4 млрд. рубли за започването на проектната дейност.

Там не се посочва кои градове ще получат бюджетните средства за проектирането на стадионите.

Това обаче не е трудно да се определи. „Лужники“ реално съществува, а стадионът в Екатеринбург се открива след реконструкция след по-малко от месец, на 17 юни.

Останалите 5 стадиона обаче ще се строят от гола поляна. Ако наистина за всеки от тях са нужни по 800 млн. рубли, се получават отпусканите от министерството на икономическото развитие 4 млрд. рубли.

По този начин списъкът на градовете, които ще приемат срещи от Мондиал 2018, може да се смята на практика за определен. Той не може да стане по-малък, тъй като изискването на ФИФА е за минимум 12 стадиона, а единствената добавка към него, която изглежда повече, или по-малко вероятна, е Саранск, където вероятно ще бъде построен стадион за Спартакиадата през 2012 г.

Самара, Ярославл и стадионът в района Раменское в Московска област, който бе планиран за изграждане, едва ли ще бъдат домакини на световното първенство.

От организационния комитет не коментираха съдържанието на документа, като подчертаха, че нямат пряко отношение към него.

„Нито едни град, посочен в заявката на Русия за правото да проведе Световното първенство по футбол през 2018 г., не е изключен. Защото да бъдат изключени градове е прерогатив на ФИФА. Тази организация може да изключи градове, но обикновено това се прави 2 години преди шампионата“, заяви руският министър на спорта, туризма и младежката политика Виталий Мутко.

Той добави, че в най-скоро време неговото ведомство ще подготви отделна обосновка на разходите за световното първенство. „Там ще обосновем всичко общо: транспортът, пътуванията, хотелите, стадионите и т. н.“, обясни Мутко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още