IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на H&M се размина за малко с очакванията

Модният концерн обаче печели пазарен дял на фона на тежките икономически условия на много от пазарите

10:58 | 27.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тримесечната печалба на H&M се размина за малко с очакванията

Вторият по големина търговец на облекла в света - Hennes & Mauritz (H&M), оповести по-ниска от очакваното печалба за първото тримесечие, но въпреки това приходите от продажби реализират добър старт тази година на фона на тежките икономически условия на много от пазарите на компанията, пише CNBC.

Печалбата преди данъци на шведския моден концерн възлезе на 3,5 млрд. шведски крони (542 млн. долара) и се размина с малко спрямо пазарните очаквания за положителен финансов резултат в размер на 3,8 млрд. крони. Брутният марж е 54,9% и е както под оценките на анализаторите за 55,4%, така и под стойностите на показателя от 60,8%, отчетени през предходното тримесечие.

H&M вече публикува данните за продажбите през периода. Компанията съобщи, че продажбите в местна валута растат с 12% през по-голямата част на март, след като се покачиха с 11% през февруари.

За първото тримесечие на финансовата 2013/2014 г. продажбите на компанията с ДДС се увеличиха с 13% до 37,52 млрд. шведски крони от 33,15 млрд. шведски крони година по-рано. Продажбите за тримесечието без ДДС нарастват до 32,14 млрд. крони от 28,39 млрд. крони за същия период на миналата финансова година.

„Продажбите ни се насочват към един добър старт, с увеличение от 12% в местна валута през първото тримесечие в условията на пазара на облекла, който все още се характеризира с предизвикателна макроикономическа среда. Ние продължихме да печелим пазарен дял“, коментира резултатите главният изпълнителен директор Карл Йохан Першон.

От H&M съобщиха още, че планират да пуснат онлайн услуги в Испания, Италия и Китай, след като това вече е факт във Франция от този месец.

В сряда на борсата в Стокхолм книжата на H&M затвориха при цена от 289,90 шведски крони за брой. При старта на днешната търговия книжата на модната верига поевтиняват с 3,76% до 279 крони. За последната една година цената на акциите на компанията е нараснала с 24,45%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още