IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Триптих на Франсис Бейкън вече е най-скъпо продадената на търг творба

„Три студии на Лушън Фройд“ достигна цена от 142,2 млн. долара на търг на Christie's

10:19 | 13.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Наддаването за&nbsp;&bdquo;Три студии на Лушън Фройд&ldquo; започна от 80 млн. долара.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Наддаването за „Три студии на Лушън Фройд“ започна от 80 млн. долара. Снимка: архив Ройтерс

Триптихът „Три студии на Лушън Фройд“ стана най-скъпо продаденото на търг произведение на изкуството, след като цената му достигна 142,2 млн. долара по време на продажба в Christie's, съобщава CNBC.

До момента триптихът, създаден през 1969 г., не е продаван на търг. На предварителна продажба той беше оценен на 85 млн. долара, но по-късно дори надмина цената от 119,9 млн. долара, която през май 2012 г. беше платена за прочутото платно „Писъкът“ на Едвард Мунк.

На търга бяха предложени 69 произведения на следвоенното и съвременното изкуство, а общата събрана сума от тях надвишава 691 млн. долара, благодарение на което събитието се превърна в най-скъпия търг, организиран някога. Той успя да засенчи майския търг на Christie's, в рамките на който произведения на съвременното изкуство бяха продадени за 495 млн. долара.

Една от най-важните продажби на аукциона се оказа тази на огромната скулптура „Baloon Dog (Оrangе)“, създадена от Джеф Кунс. Цената на произведението достигна 58,4 млн. долара, надминавайки предварителната цена. Освен това подобри предишния рекорд за най-скъпо продадена творба на жив автор, която до момента беше „Domplatz Mailand (Cathedral Square, Milan)“ на Герхард Рихтер. През май тази година тя беше продадена за 37,1 млн. долара.

„Три студии на Лушън Фройд“ е само един от трите големи триптиха на внука на основателя на психоанализата Зигмунд Фройд. Когато наддаването за него започва във вторник от 80 млн. долара, най-малко петима души вдигат ръце в надпревара да станат новите собственици на триптиха. Най-високата цена обаче идва по телефона. Спечелилият участник в търга е Gallery Acquavella, която наддава от името на свой клиент.

Сред другите акценти в продажбите е картината „Coca-Cola 3” на Анди Уорхол, която получи цена от 57,3 млн. долара. Творбата „№11 (Без име)“ на Ротко, създадена през 1957 г., беше продадена за 46,1 млн. долара. Само шест от всичките 69 произведения не бяха продадени.

Представителите на Christie's смятат, че смайващите цени на голяма част от произведенията на търга са доказателство за силата на пазара на изкуство.

„Нашите най-добри колекционери наддават много агресивно за най-доброто от най-доброто“, заяви Брет Горви, отговарящ за следвоенното и съвременното изкуство в аукционната къща. По думите му колекционери от Азия, Русия и Близкия изток са посетили събитието.

“Ние сме в много ранен етап на развитието на този пазар. Толкова много колекционери от толкова много страни влизат в пазара“, твърди Горви.

Търговете продължават в сряда, когато Sotheby's ще предложи следвоенни и съвременни творби. 

Повече в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още