IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тропическите гори вече не се справят с улавянето на въглеродните емисии

Обезлесяването превръща регионите с тропически масиви в нетен емитент на въглеродни емисии

09:32 | 03.10.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въглеродните емисии от тропиците вече са по-големи, отколкото горите могат да уловят и съхранят, тоест тропическите гори се оказват нетен емитент на СО2. Това е в резултат от обезлесяването, пише специализираното списание Science, цитирано от AFP.

Проучванията за състоянието на горите в периода 2003 - 2014 година, извършени с различни методи, показват, че тропическите гори вече не изпълняват своите функции за опазването на климата, заявяват учените.

"Обезлесяването, унищожаването и проблемите в тези региона са причината тропическите гори днес да емитират повече СО2, отколкото улавят", е записано в доклад. Според авторите му това е много ясен сигнал за опасността, която крие обезлесяването.

Проучване показва, че годишно регионите с тропически гори вече емитират 425 тераграма въглерод годишно, което е повече от емисиите от колите и камионите в САЩ.

Учените са установили най-големи загуби на тропическите гори в Южна Америка (около 60%). Около 24% от тропическите гори в Африка също са унищожени. Най-малки са загубите в Азия - към 16% от тропическите масиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
balkando
преди 6 години
Истинските "бели дробове" на планетата са океаните. По-точно планктона в тях. С отравянето на водите в моретата и океаните, значението на всеки хектар гори на сушата придобива все по-голямо значение. В Тихия океан преди две години беше измерено замърсяване с площта на Австралия, където планктонът беше измрял. Има стотици, може би хиляди на брой по-малки замърсявания в различните океани и морета. В съчетание с изсичането на горите, проблемът се превръща в бедствие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 6 години
уникално неграмотен превод ... иначе опасноста е реална.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Путин нищо не пази. Ти виждал ли си някой или нещо да сече дърва при минус 50 градуса? Голям бизнес с дърва ще излезе при тези температури, налЕ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Пробленът не е в *** ... що никой не съди корпорациите дето обезлесиха джунглите на Амазонка ... що никой не казва едно браво на Путин , че пази Сибир и не пуска мръсни ръце да секат !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
red6
преди 6 години
Нищо, той *** най му харесват въглища за ТЕЦ и да ръга дизелче / бензинче на колицата. По-възможност - винаги да му е най-евтино...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още