IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическият гигант TUI получи трета спасителна помощ от германската държава

Компанията призова за допълнителна помощ след новата вълна на блокади заради коронавируса в Европа

21:24 | 02.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Най-големият туристически оператор в света TUI ще получи спасителна помощ от 1,8 млрд. евро (2,2 млрд. долара), след като си осигури трети транш помощи от германското правителство заедно с пари от частни инвеститори, предава Bloomberg.

Финансирането ще включва 1,3 млрд. евро от държавата чрез федералния спасителен фонд WSF и управляваната от държавата банка KfW заедно с 500 млн. евро чрез увеличаване на капитала, съобщи базираната в Хановер TUI в комюнике.

Компанията призова за допълнителна помощ след новата вълна на блокади заради вируса в Европа, които попариха надеждите за ръст на пътуванията в края на лятото и в същото време спряха резервациите за зимна ваканция и ски почивки. Спасителната помощ, която предоставя спасителни средства на стойност 4,8 млрд. евро, беше отложена заради дебат какви условия трябва да добави държавата, особено по отношение на планираните съкращения на 8000 работни места.

В сряда книжата на TUI поевтиняха с 6,3% на борсата в Лондон, където е основното й листване. От началото на годината те са загубили 46% от стойността си.

TUI вече беше вторият по големина получател на спасителни средства заради коронавируса в Германия, изпреварен само от авиокомпанията Lufthansa. Компании от производителя на спортни стоки Adidas до производителя на самотоварачи Kion Group вече са върнали помощта или са в процес да го направят.

Макар че предстоящото разпределение на ваксините срещу COVID-19 е положителна новина за TUI, хората ще резервират ваканции далеч по-късно в отговор на постоянно променящите се ограничения за пътуванията, което ще забави притока на приходи. Компанията също така направи повторни резервации на много клиенти от изминалото лято, от които няма да получи допълнителни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още