IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският футбол започва преструктуриране на своя дълг за 2 млрд. долара

Новината оказа благоприятно влияние върху акциите на водещите футболни отбори, листнати на Истанбулската фондова борса

21:51 | 07.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Футболът е последната за момента турска индустрия, която възнамерява да започне широкомащабно преструктуриране на своя дълг в размер на 2 млрд. долара (11 млрд. турски лири), натрупан от футболните отбори през последните сезони за закупуването на класи играчи, съобщава Bloomberg. 

Турската банкова асоциация и местната футболна федерация се готвят да обявят плана за преструктуриране на дълга след постигнато споразумение в края на изминалата седмица.

Това доведе до значително поскъпване на акциите на четирите футболни клуба, които са листнати на борсата.

Решението бе взето на среща между президента на Турската футболна федерация Йълдъръм Демирорен, ръководителя на банковата асоциация Хюсеин Айдън и директорите на клубовете от Турската Суперлига, съобщава местната турска агенция Demiroren News Agency.

Банките ще изготвят отделни планове за всеки клуб, а футболната федерация ще контролира финансите на отборите след сделката, заяви Хюсну Гюрели, действащият финансов председател на Турската футболна асоциация.

Разходите за скъпи играчи и непрозрачни структури за собственост са част от проблемите, довели до обременяването на клубовете с големи дългове.

Правителството подпомага футбола в страната, която се слави със своите фанатични запалянковци, а самият президент Реджеп Тайип Ердоган има зад гърба си кариера на полупрофесионално футболно ниво.

Стойността на акциите на Бешикташ и Галатасарай се повишиха с повече от 10 на сто на Истанбулската фондова борса, докато книжата на Фенербахче и Трабзонспорт поскъпнаха с 6% след новината за финансовото преструктуриране.

Галатасарай, един от водещите футболни отбори в страната, е регистрирал дълг в размер на 750,8 млрд. турски лири в края на август миналата година. От друга страна Фенербахче отбелязва задължения за 2,1 млрд. лири, а Бешикташ – 1 млрд. лири. Дългът на Трабзонспорт възлиза на 741 млн. лири, показват данни, предоставени от клубовете.

Турските кредитни институции вече са успели да преструктурират дълг за около 20 млрд. долара, след като лирата поевтиня с 28% спрямо долара през изминалата година, превръщайки се в една от най-обезценилите се валути в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още