IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският собственик на шоколадите Godiva разпродава част от активите си

Стъпката е част от огромната сделка за преструктуриране на дълга на компанията от миналата година

21:44 | 18.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турският собственик на шоколадовите бонбони Godiva и бисквитите McVitie’s постепенно се оттегля от дългия си процес на придобивания.

След години на глобално разширяване Yildiz Holding ускорява продажбата си на активи, за да се фокусира върху основния си бизнес и да подкрепи най-голямата сделка за преструктуриране на заем в Турция, която сключи с кредиторите миналата година.

Базираният в Истанбул производител на храни планира да търси партньори за няколко свои подразделения, включително бизнеса на Godiva в Япония и други азиатски пазари, докато в същото време разпродава неключови активи, като бизнеса си за миннодобив и тухли, разказва Bloomberg. Крайната цел на компанията ще се превърне във водещ производител на шоколади и други пакетирани изделия на избраните си пазари, заяви главният глобален директор по стратегията и придобиванията Нуртач Зиял Африди.

Групата придоби Godiva, United Biscuits Holdings и DeMet’s Candy през последното десетилетие като част от стремежа си към разширяване, който я превърна в най-големия международен инвеститори в Турция. Стотици заеми, които Yildiz взе в подкрепа на този растеж, бяха преструктурирани миналата година в споразумение за 6,5 млрд. долара, при което над дузина кредитори поискаха от компанията да намали размера си.

„Искаме да продадем активите си, които са извън нашия глобален фокус на бизнеси“, казва Африди.“Постъпленията от продажбата на азиатските активи ще отидат за плащането на дълга на Yildiz Holding и ще подпомогнат разширяването на Godiva на други пазари“.

Според източници продажбата на бизнеса на Godiva в Япония може да е за 1,5 млрд. долара. Очаква се тя да завърши в края на месеца, а според Африди преговорите с неидентифициран продавач ще определи кои други държави ще бъдат добавени към сделката.

Компанията за частни инвестиции на групата - Gozde Girisim Sermayesi Yatirim Ortakligi, подкрепена от Franklin Resources, също продава активи. Тя влезе в ексклузивно споразумение с базираната във Виена RHI Magnesita за продажбата на бизнеса за миннодобив и тухли Kumas Manyezit Sanayi, заяви компанията в петък.

„Ще осъществим две или три продажби на активи тази година от портфейла ни, получавайки консултантска и оценителна подкрепа от Franklin Templeton за активите на Gozde”, коментира Африди. Планираните продажбите за 2019 г. включват Kumas.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още