IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Творба на Банкси за борбата със замърсяването беше продадена за над 100 000 лири

Произведението се намира в град Порт Талбът - дома на един от най-големите металургични заводи в Европа

19:37 | 18.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британски търговец на произведения на изкуството е платил над 100 000 лири (129 000 долара) за творба на загадъчния уличен артист Банкси, изрисувана върху гаражна стена в Уелс, съобщава БТА, позовавайки се на световните агенции.

Произведението се намира в град Порт Талбът - дома на един от най-големите металургични заводи в Европа. Рисунката под ъгъл се появи през декември върху стената на гаража на служител в предприятието, а за защитата й беше наета охрана, припомня агенцията.

Погледнат от една страна, стенописът на Банкси изобразява малчуган, който се радва на падащия по лицето му сняг. Гледката от другата страна обаче разкрива, че снежинките всъщност са пепел от индустриален контейнер. 

„Купих рисунката и това ми струваше шестцифрена сума“, казва търговецът на произведения на изкуството Джон Брандлър от „Галерии Брандлър“.

Новият собственик се е съгласил творбата да остане на мястото си за минимум две години.

„Искам Порт Талбът да стане място, на което хората идват, а не от което си тръгват“, споделя Брандлър и допълва, че смята да донесе в града още пет или шест творби на Банкси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още