IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Творби на Пикасо и Уорхол бяха продадени на търг

Аукционните къщи все повече насочват вниманието си към желанията на азиатските купувачи на произведения на изкуството

15:01 | 28.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Творби на Анди Уорхол и Пабло Пикасо бяха водещите лотове в търга на азиатско и западно съвременно изкуство от XX век, който събра 20 млн. долара в Шанхай.

В рамките на събитието, което се проведе на 26-и април, бяха продадени 61 произведения на изкуството. Те събраха по-малко от 25-те млн. долара от септемврийския търг на Christies, в който бяха включени също вина, часовници и бижута.

Откакто китайските колекционери започнаха да търсят нещо повече от традиционни китайски картини и антики и насочиха вниманието си към западните произведения, аукционните къщи не спират да предлагат главно утвърдени имена като Пикасо, Уорхол, Деймиън Хърст и Марк Шагал, заедно с китайските модерни и съвременни майстори.

„Създадохме платформа, в която азиатското и западното изкуство се пресичат“, твърдят от клона на Christie's в Китай. 
На търга в Шанхай най-скъпата творба е купена от азиатец, който наддава по телефона. Той плати 12 млн. юана за творба на Уорхол, озаглавена „Self-Portrait With Skeleton Arm and Madonna”, пише Bloomberg. 

Както на търга през септември, така и на този, настроението беше приповдигнато, особено когато конкуренцията за произведенията стана по-голяма, а всяка продажба беше белязана от овациите на препълнената зала. Въпреки това се възцари мълчание, когато творба на Пикасо не успя да получи нито един глас от залата, а служителите на аукционната къща трябваше да работят основно с купувачи по телефона.

Картината, чиято първоначална оценка възлизаше на 15 млн. юана, беше продадена за 10,8 млн. юана на европейски купувач, който подал своята оферта още преди търга.

Най-скъпото китайско произведение, което се оказа третото най-скъпо за вечерта, беше продадено за 10,2 млн. юана. Става дума за абстрактна живопис на Зао (1921-2013), художник, прекарал последните 65 години от живота си във Франция.

Картина на Деймиън Хърст, наречена „Daemon” и изобразяваща пеперуда, беше продадена за 2,6 млн. юана, докато платното с десет точки „Calcium Hydride” достигна цена от 2,2 млн. юана.

По международните стандарти търгът в Шанхай беше значително по-малък от този, който ще се проведе в Ню Йорк на 13-и май. Очаква се събитието да да донесе 500 млн. долара от продажбата на следвоенно и съвременно изкуство. Търгът в Шанхай обаче е важна стъпка към достигането до нарастващия брой заможни международни купувачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още