IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търг на Christie's в Хонконг събра 391 млн. долара

От аукционната къща твърдят, че китайските купувачи стават все по-внимателни в покупките си

18:29 | 29.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Christie's продаде произведения на изкуството на търг в Хонконг, който успя да събере 3,03 млрд. хонконгски долара (391 млн. долара). Петдневното събитие приключи в сряда вечер, а китайските купувачи подбираха по-внимателно творбите, отколкото на предишни търгове.

Резултатите надхвърлиха предварителните очаквания за продажби за 2,5 млрд. хонконгски долара.

Въпреки това на търга липсваха вълнението и енергията, които изпълваха аукционите в Ню Йорк този месец, където Sotheby's, Christie's и Phillips събраха общо 2,2 млрд. долара. На събитието в САЩ те продадоха произведения на импресионизма, модерното и съвременното изкуство, припомня Bloomberg.

"Китайците стават все по-образовани и подбират повече", коментира търговецът на изкуство Джеймс Хенеси. По думите му те не са готови да похарчат огромни суми за посредствени творби.

Търгът на модерно и съвременно азиатско изкуство, класически китайски картини и керамика, бижута, часовници и вино донесе на Christie's по-малко от пролетния търг, на който аукционната къща събра общо 3,19 млрд. долара.

Сред акцентите в събитието се оказа картина от 1998 г. на китайския художник Лиу Уей, озаглавена "Пейзаж". На 24-и май тя беше продадена за 21,4 млн. хонконгски долара, поставяйки рекорд за художника.

Чиния във формата на цвете, принадлежала на династията Сун (1127-1279), достигна цена от 25,9 млн. хонконгски долара след продължително наддаване от страна на колекционерите.

Търгът стартира на 24-и май с продажба на бутилки вино, принадлежащи на бившия мениджър на Манчестър Юнайтед Алекс Фъргюсън, които донесоха 29,5 млн. хонконгски долара.

На 27-и май на аукциона бяха представени бижута. Огърлица, изработена от изумруди и съдържаща най-големия диамант от района Голконда, продаван някога на търг в Азия, също беше показан на гостите. Той обаче не успя да намери купувач.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още