IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени откриха физиологична особеност в мозъка на финансово успешните хора

Експерти от университета в Пенсилвания са успели да изяснят как определени мозъчни процеси може да са свързани с финансовия успех

13:59 | 08.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

У хората, които спокойно поемат финансови рискове, е открита физиологична особеност на мозъците им, сочат резултати от американско изследване, цитирани от БТА. 

На науката отдавна е известно, че връзката между бадемовидното тяло в мозъка, известно също като амигдала, и префронталния кортекс влияе върху появата на депресия и тревожност. Сега учени от университета в Пенсилвания са успели да изяснят как това може да е свързано с финансовия успех. 

В експеримента участвали 108 млади доброволци в добро здраве. Те е трябвало да участват в различни ролеви игри, свързани с финансови рискове, вземане на икономически решения, стрес от загуба на финансови средства и други. При отговорите на въпросите мозъчната дейност на доброволците е била изследвана със специална апаратура.

Вследствие на експеримента е било установено, че участниците, които се отнасят по-спокойно към рисковете и последствията от тях, имат по-добри функционални връзки между амигдалата и префронталния кортекс. 

Освен това се оказало, че склонните да рискуват имат повече сиво вещество в мозъците си.

Резултатите от изследването са публикувани в Neuron.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още