IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Училище на колела е временно алтернативно решение за Виена

В петте класни стаи на "Монти" ще се учи целодневно, към него ще има столова и кухня, а на покрива фотоволтаична система

17:07 | 05.08.21 г.
<p>
	<em>Снимки: David Bohmann</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимки: David Bohmann

 

Преместваемо модулно училище е иновативен виенски проект. То може да бъде демонтирано за много кратко време и да бъде отново монтирано и използвано на друго място, където има недостиг на места в училище. За това съобщи бюрото Eurocomm-PR София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена.

Необходимостта от нови училищни сгради в австрийската столица непрекъснато расте и Община Виена се стреми да реши проблема чрез различни мерки.

В града се строят нови училища, разширяват се и се модернизират старите, а използването на мобилното модулно училище, наричано галено "Монти", представлява иновативно и гъвкаво решение на проблема. Името идва от улицата Монреалщрасе в 16-и район Отакринг, където първоначално се е намирало училището. След две години този успешен проект се премества в 21-ви район и се превръща в целодневно училище.

Преместваемата сграда отговаря на всички изисквания за съвременно учебно заведение и на стария си адрес разполага с шест светли класни стаи, просторни общи помещения и зони за почивка. В нея има и учителска стая, санитарни помещения, гардеробна и портиерна, както и складови помещения. Сега мобилното училище бързо и с минимални усилия ще бъде преместено на новото място и приспособено към нуждите на новото училище.

Сградата ще бъде разширена, за да се превърне в целодневно училище с пет класни стаи, а към него ще бъдат построени столова и кухня. Освен това на покрива ще бъде инсталирана фотоволтаична система.

Очаква се "Монти" да остане на новото си място около пет години, тъй като засега в този район има недостиг на местата в училище. След това сградата може да се демонтира отново в кратки срокове и да се премести там, където е необходимо.

Заместник-кметът на Виена по образованието Кристоф Видеркер посочи, че успехът на този иновативен проект е доказателство за гъвкавостта на виенската образователна система. Системата на мобилното училище е разработена по поръчка на Община Виена от строителната фирма "Винер Инфращруктурпроект ГмбХ", която е част от общинския Виенски холдинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още