IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УЕФА слага на пауза спасителния си фонд за европейския футбол

Европейският управляващ орган работеше по пакет от около 6 млрд. евро от около година

13:07 | 18.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейската футболна организация УЕФА е сложила на пауза плановете си за спасителен фонд на стойност няколко милиарда евро, който организираше, за да помогне на европейския футбол да се възстанови от влиянието на пандемията, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Европейският управляващ орган на любимия спорт на света работеше по пакет от около 6 млрд. евро от около година и ангажира американската банка Citigroup, за да уреди финансирането.

Проблеми по детайлите около това как фондът ще бъде част от УЕФА и как ще се разпределят парите между клубовете обаче са спрели обсъжданията за момента, казват източниците. УЕФА предпочита да избяга от конфликти, които може да произлязат от надзора на отборите и предоставянето им на финансови средства, казват източниците.

Разговорите може да бъдат възстановени по-късно, а фондът все пак може да бъдат създаден, казват източниците, поискали анонимност заради обсъждането на конфиденциална информация. УЕФА обмисля алтернативни възможности, включително съвместно дружество с друг орган или отделен съвет, който да управлява средствата, казва един от източниците.

Citigroup ще взема пълната си консултантска така само ако фондът бъде създаден, казва друг източник. Представител на Citigroup е отказал коментар, а говорител на УЕФА не е отговорил веднага на исканията за такъв.

Спасителният фонд беше част от многостранна стратегия на УЕФА да помогне на отборите, след като стадионите бяха затворени повече от година, както и заради спадащите приходи от излъчване на мачовете по време на пандемичните блокади.

Плановете включваха механизъм за спешно финансиране, отделен инструмент за предпазване от бъдещи кризи и нови правила за финансов феърплей, съобщи Bloomberg миналата година.

Европейският футболен пазар се е свил за пръв път от финансовата криза през сезон 2019/2020 г., сочи доклад на Deloitte, след като пандемията с коронавируса постави на колене някои от най-престижните клубове в света, включително испанския Барселона.

Това накара някои от тях да се опитат да увеличат и запазят бъдещите си приходи, отцепвайки се от Шампионската лига на УЕФА със създаването на нова Европейска Суперлига. Планът, който бе подкрепен с финансиране от JPMorgan Chase & Co., обаче се провали само за няколко дни през април 2021 г. след остра ответна реакция от фенове и политици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още